Tematska vodstva u MUO posvećena ženama

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, organizira niz različitih tematskih vodstava posvećenih ženama koje su se iskazale u različitim segmentima umjetničkog djelovanja, kulture i poduzetništva. Kroz Stalni postav MUO i aktualne izložbe vodit će žene kustosice Muzeja za umjetnost i obrt.Zanimljivu priču o ženama dizajnericama tekstila pričat će viša kustosica Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila MUO. U temi naziva ‘Prve dizajnerice tekstila u Hrvatskoj’ bit će riječi o znamenitim damama poput Zlate Šufflay, Danice Brössler, Branke Frangeš Hegedušić, Kornelije Geiger, Tereze Paulić i Otti Berger koje su bile aktivne sudionice kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske između dva svjetska rata.

Tema ‘Od stereotipa do dizajna’ prezentirat će ulogu žene u obiteljskoj svakodnevici i društvu vezano uz predmete iz Zbirke namještaja MUO izložene u stalnom postavu MUO. Kroz priču će voditi dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke namještaja MUO. Kroz ovu zanimljivu temu čut ćete više o ulozi i poziciji žene u prvoj polovini 19. stoljeća u razdoblju bidermajera, stilu doma i obitelji, u kojem je jedna od najbrojnijih vrsta namještaja koja se izrađuje u nizu oblikovnih varijacija upravo stolić za šivanje, isključivo ‘ženski’ predmet.

Stolić za šivanje, Beč, poslije 1807.

Zaokret prema novim, suvremenim mogućnostima korištenja tradicionalnih ženskih vještina i znanja u 20. stoljeću pokazat će se na primjeru aktivne sudionice hrvatske dizajnerske scene 1950-1960-ih godina, Slave Antoljak, koja je izrađivala dijelove namještaja od pletenog pruća (naslone i sjedala stolica), sjenila za svjetiljke, tkane uporabne predmete (podloške, stolnjake) i tapiserije u suradnji s istaknutim dizajnerima (Richter, Picelj, Marohnić…).

Na temu ‘Žena poduzetnica Vilhelmina’ govorit će viša kustosica i voditeljica Zbirke stakla Sandra Kandučar Trojan, koja će predstaviti iznimne predmete iz 19. stoljeća iz poznate staklane Osredek, koja je počela s radom davne 1839. na posjedu barunice Vilhelmine Kulmer.

O također velikim ženama, prvim školovanim umjetnicama – keramičarkama, Jeleni Babić, Marti Plazzeriano i Blanki Dužanec govorit će muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike, Zbirke arhitekture i Zbirke oslikane pozlaćene kože, dr. sc. Marina Bagarić.

Viša kustosica dr.sc Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije kroz vodstvo po izložbi ‘Helga Paris: Fotografije’ ispričat će zanimljivu priču o ovoj, jednoj od najistaknutijih istočnonjemačkih fotografkinja.

Što se krije iza pojma glavoper, čemu služi i koja je njegova uloga u suvremenom umjetničkom izričaju, Trbuljakovoj koncepciji i vezi koju ostvaruje sa Stalnim postavom govorit će Jasmina Fučkan, kustosica još uvijek aktualne izložbe ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO ‘Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?’.

MUO


Tagged: , , , , , ,