Šerbedžija u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti

Filmski i kazališni glumac, redatelj i glazbenik te osnivač Kazališta Ulysses, Rade Šerbedžija, primio je poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti, koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta. Članovi Akademije sudjeluju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagradne Oscar, a dolaze iz 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film ‘Oslobođenje Skoplja’, koji je režirao zajedno sa sinom Danilom i u kojemu glumi i glavnu ulogu, prošle je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Dobitnik je mnogih priznanja kao što su Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada Dubravko Dujšin, Nagrada Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama te Zlatnih arena u Puli za uloge u filmu ‘Bravo maestro’ Rajka Grlića i ‘Večernja zvona’ Lordana Zafranovića. Antologijske uloge ostvario je i na televiziji, u serijama ‘U registraturi’, ‘Nikola Tesla’ te ‘Prosjaci i sinovi’. U proteklih pola stoljeća filmske karijere ostvario je više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati hollywoodski hitovi.

Šerbedžija nije prvi umjetnik iz Hrvatske koji je dobio poziv za članstvo u Akademiji. Članovi su već Oscarima ovjenčani producent Branko Lustig, profesor Krešimir Mikić, a takav poziv svojedobno je dobio i ugledni autor i redatelj animiranih filmova Nedjeljko Dragić. Član je bio i Dušan Vukotić, čiji je animirani film ‘Surogat’ osvojio Oscara 1962. godine.

HAVC


ZFF: Zagrebačka premijera Oslobođenja Skoplja


Rade Šerbedžija: Greatest Hits Collection


Rade Šerbedžija – Stranac (izabrane pjesme)

Tagged: , , , , , , ,