Siniša Škarica – Tvornica glazbe: priče iz Dubrave

U prostorijama Croatia Recordsa u zagrebačkoj Dubravi, predstavljena je knjiga ‘Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave’ autora Siniše Škarice. Kao dugogodišnji urednik u Jugotonu, a potom i Croatia Recordsu, Siniša je u svojoj prvoj knjizi opisao razdoblje od osnutka Jugotona, 10. srpnja 1947. do 1969. godine.Kako je poslije i sam naglasio, važnost ove knjige leži u činjenici da jedino u njoj čitatelj može pronaći sve o viziji čovjeka koji je Jugoton pretvorio u diva iz Dubrave – Slavku Kopunu.

Direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac, naglasio je važnost ovakvog zapisa o tvornici koja slavi 70 godina svog postojanja kao i želju da se knjiga, za koju je već duže vrijeme postojala ideja, objavi upravo u godini kada se slavi veliki jubilej!

O knjizi je govorila i jedna od urednica, Sanja Bachrach Krištofić, koja je uz Marija Krištofića dizajnirala omot. Dvojac Bachrach – Krištofić dugogodišnji su suradnici Croatia Recordsa, a veliki broj albuma i kompilacija upravo krasi njihov potpis. Stoga su vrlo brzo došli do rješenja i realizacije knjige koja je u prvih par mjeseci izazvala veliko zanimanje medija. Glazbeni kritičar u Jutarnjem listu, Aleksandar Dragaš, svoj dječački san ostvario je upravo u Croatia Recordsu na mjestu urednika za rock program. Dragaš je rekao da je tvornica Jugoton za mnoge bila i tvornica snova, a knjiga ona koja ističe važnost pop rock kulture kao bitnog stupa kulture jer ima velik utjecaj na njezino društvo te se osvrnuo na hrabrost vodstava Jugotona koji su u doba socijalizma izgradili firmu po uzoru na EMI, Columbiju i Warner Bros. Njegov kolega novinar u kulturi Jutarnjeg lista, Željko Ivanjek rekao je da Siniša, u svojoj prvoj knjizi, vraćajući nas u prošlost, vodi nas i u sadašnjost, a da upravo u tome jest veličina ove knjige.

O knjizi je govorio i autor Siniša Škarica: ‘Nije mi bila namjera da napišem glazbenu enciklopediju jer su takva izdanja dio ekipnog rada, a ovo je popularno štivo koje se čita kronološki. U biti svako poglavlje je na neki način šlagvort za naredno. Glavna zadaća je bila da se ona čita jer sam i sam glazbu otkrivao čitajući o njoj, a kako sam naglasio u predgovoru ove knjige nekad je to bilo bolje i od samog slušanja. Zato je ova knjiga na neki način i posveta, ne samo izvođačima koje je ona obuhvatila do 1969. godine, već i svim glazbenim kritičarima koji su o njoj pisali. Ako ova knjiga podigne stanje svijesti o popularnoj glazbi i kulturi na višu razinu, bit ću zadovoljan. Ako ona potakne nekoga od mlađih kolega da piše o njoj kao što su i mene poticali drugi pisci isto ću biti zadovoljan. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali ne samo u realizaciji ove knjige, već i onima koji su stvarali Jugoton i Croatia Records.’

Predstavljanju knjige nazočili su brojne kolege i suradnici, nekadašnji glavi urednik u Jugotonu, Dubravko Majnarić, urednica dječjeg programa u Croatia Recordsu, Ljerka Gotovac, Drago Diklić, Zdenka Kovačiček, Zrinko Tutić, Branko Bulić, Vedran Božić, Boris Babarović, Vladimir Kočiš Zec te sin Slavka Kopuna, Nenad, kao i mnogi drugi.

C. R.  / Foto: Dorja Kožic


Tagged: , , , , , , ,