Sjećanje na Lovru von Matačića

U petak, 14. veljače (19.30 sati) u sklopu ‘Bijelog ciklusa’ u dvorani Lisinski, Zagrebačka filharmonija prisjetit će se velikog maestra Lovre von Matačića, koji bi na taj valentinovski dan proslavio 115. rođendan.Lovro MatačićOvaj velikan hrvatske, europske i svjetske glazbe, rođen je u Rijeci 14.2.1899. u obitelji umjetnika, koja plemićki naslov nosi od 17. stoljeća, i od malih nogu bio je okružen glazbom i umjetnošću. Svojim vrsnim dirigentskim i skladateljskim djelovanjem ostavio je neizbrisivi trag kojeg se sjećaju svi, a slijede i današnje generacije mladih dirigenata i glazbenika.

Funkciju šefa-dirigenta Zagrebačke filharmonije obnašao je punih deset godina, od 1970. do 1980. te ga se stoga svake godine, na obljetnicu njegova rođendana, prisjećaju koncertom njemu u čast.

Nagrada za životno djelo kojeg tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika ponosno nosi njegovo ime pa će tako ove godine, upravo na koncertu u petak, ta nagrada biti uručena ovogodišnjem dobitniku, uglednom dirigentu i skladatelju Nikši Barezi. Nagrada se sastoji od medalje sa likom pokojnog Maestra Lovre pl. Matačića, autorskog rada akademskog kipara Damira Mataušića, zatim Diplome, koja je autorski rad dizajnera Gorana Golika te simboličnog novčanog iznosa.

U goste orkestru Zagrebačke filharmonije dolazi njezin glavni gost dirigent, maestro Leopold Hager, a solistički nastup imat će karizmatična mezzosopranistica Dubravka Mušović Šeparović.

Program koncerta izabran je iz razloga što obiluje strašću i ljubavlju kako i priliči proslavi Valentinova te je u znaku Richarda Wagnera čiji je posebno dobar interpret bio upravo maestro Matačić. Izvedbe dvaju Wagnerovih djela: uvertire ‘Tannhäuser’ i ‘Wesendonck Lieder’ orkestar Zagrebačke filharmonije završit će i jednom posvetom Wagneru: Brucknerovom 3. simfonijom.

ZGF

Tagged: , , , , , , , , , , , ,