10 zanimljivosti o NP Plitvička jezera

Koliko ste puta bili na Plitvičkim jezerima?! Hajde budite iskreni – nekoliko puta kad ste bili školarac, jednom kad ste išli na team building s tvrtkom ili nijednom jer, eto, kad se ide na more nemate vremena a ni volje (zbog ogromnih gužvi) stati i uživati u našem najstarijem Nacionalnom parku.Bez obzira koji vam je odgovor, u današnje vrijeme kad su putovanja još uvijek svedena na minimum, nema baš nekog realnog razloga da ne sjednete u automobil i barem jedan dan ne provedete u srcu Like. Posebno u svibnju tijekom kojeg još uvijek traje posebna pogodnost – ulaznice su samo 80 kuna.

Ovo su 10 zanimljivosti o ovom prekrasnom mjestu koje bi vas moglo potaknuti na vikend putovanje:

 1. Plitvička jezera su 8.4.1949 godine proglašena prvim Nacionalnim parkom u Hrvatskoj iako njihova priča počinje davno prije. Još u vrijeme Franje Josipa, kad su cestom povezani Zagreb i Rijeka, vidljivi su prvi znakovi turizma u pitoresknoj Lici. U zapisima iz tog vremena moglo se vidjeti kako je 1899. godine kroz Park prošlo čak 1000 turista.
 2. Plitvička jezera se sastoje od 16 jezera koja se dijele na Gornja (stvorena na nepropusnim dolomitima) i Donja (nastala u propusnoj vapnenačkoj podlozi), usječenoj u uski kanjon strmih padina. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera vrijednost su zbog koje su Plitvička jezera 26.10.1979. godine upisana u UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
 3. Danas, kad govorimo o Plitvičkim jezerima govorimo o površini od oko 300 km2 u kojoj se isprepliću brojni slapovi koji nastaju prelijevanjem jezera, šumska vegetacija te rijeci Korani koja jezera polako odvodi prema Kupi, Savi, Crnom moru…
 4. Za vrijeme lijepih sunčanih dana, dobro pogledajte slapove. Gotovo da nema osobe koja u slijevnoj vodi ne vidi dugu.
 5. Na putu prema Velikom slapu vidjet ćete jezera Kaluđerovac i Novakovića brod. Za njih je vezana legenda koja kaže kako je nekad davno na području Parka, točnije u špilji Šupljari stanovao svećenik/kaluđer Novaković koji je koristio brodić za prijelaz s jedne, na drugu stranu jezera. Jednom kad je tako prelazio zahvatilo ga je nevrijeme, tijekom kojeg je voda pokazala svoju silinu. Prevrnuo se iz broda i utopio, a njegov je brod voda odnijela u susjedno jezero. Od tada više jezero na tom području nosi naziv Kaluđerovac, a donje Novakovića brod.
 6. Kad ste na Plitvičkim jezerima svi putevi vode prema Velikom slapu (visok 78 m). Zapravo tu nastaju sve fotografije, tu se slikaju zaljubljeni, mladi, stari. Veliki slap nastaje prelijevanjem izvora potoka Plitvice i njegova pritoka Sartuk. Želite li Plitvička jezera razgledati tako da vam trajno ostanu u sjećanju, svakako treba posjetiti Galovački prsten koji je po mnogima srce Plitvičkih jezera. Prolazeći ovom rutom proći ćete kraj Velikih i Malih Prštavaca i Galovačkog buka koji pružaju nevjerojatan kontrast vode i kopna, prirode i čovjeka.
 7. Milka Trnina, naša poznata sopranistica među prvim je donatorima Plitvičkih jezera. Kad su ona postala Nacionalni Park, ona je dobila i zahvalu u obliku spomen ploče koju ćete vidjeti dok hodate parkom.
 8. Na Plitvičkim jezerima raste endemska vrsta orhideje Gospina papučica (kojoj se krije stanište kako bi ostala zaštićena), dvije vrste biljke mesožderke, ali i ostale biljne vrste koje čine faunu Parka bogatom i raznovrsnom.
 9. Golubnjača, Šupljara i Crna pećina tri su špilje koje se nalaze na Plitvičkim jezerima, a u njih je moguće ući i zaviriti na vlastitu odgovornost.
 10. NP Plitvička jezera u korak su s trendovima. Prilikom posjeta parku, na svoj mobilni uređaj skinite aplikaciju s kojom ćete lako istražiti Nacionalni park i odabrati rutu i trajanje izleta
 11.  

A. M. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , ,