11. Brod kulture i gastronomije otvoren u Makarskoj

Kulturno-turistička manifestacija ‘Brod kulture i gastronomije’ u Makarskoj je započela svoju 11. turneju Jadranom.

U drugom desetljeću program manifestacije obogaćen je gastronomijom koju predstavljaju poznati gastronomad Rene Bakalović i Srđana Jevtić, superfinalistica TV showa MasterChef. Na makarskoj rivi uz veliku knjižaru na otvorenom posjetitelje su dočekale i predstava za djecu, radionice čitanja i pisanja, plesni program te degustacije hrvatskih vrhunskih proizvoda.

Brod kulture i gastronomije 30. srpnja gostuje u Postirama na Braču, 31. srpnja posjetit će Trogir; 1. kolovoza Pirovac; 2. kolovoza Zadar; 3. kolovoza Sveti Filip i Jakov, a turneju završava 4. kolovoza u Rogoznici.

‘Odlična posjećenost ‘Broda’ već prvoga dana pokazatelj je koliko su ovakvi projekti bitni za hrvatski turizam, a gastro kultura je izuzetno važna za prepoznatljivost Hrvatske kao turističke destinacije i odlična nadopuna našim dosadašnjim programima”, izjavio je organizator Igor Gerenčer.

‘Raznolikost hrvatske gastronomije već je poznata, ali stalno treba raditi na njezinoj promociji turistima. Ovako hrana za dušu i hrana za tijelo zajedno putuju Jadranom i šire ovu lijepu priču’, naglasio je gastronomad, novinar i publicist Rene Bakalović.

Brojnim mališanima Enes Kišević čitao je odlomke iz knjiga i recitirao poeziju na radionici ‘HEPI djeca čitaju!’, književnica Sonja Zubović „kuhala” im je stihove u radionici ‘Poezija to go’, nakon čega su kroz interaktivnu predstavu ‘BOCA-COCA’ učili o zaštiti okoliša. Ovu predstavu pomaže međunarodna zajednica ‘Friends of Glass’ koja još od 2008. godine aktivno promovira svijest o zdravlju, brizi za okoliš i recikliranju stakla. Bogata večer završila je uz zvukove latino glazbe i atraktivne plesne točke Petre Novosel i Silvija Fresla iz plesnog studija Bailatino.

Svakoga dana od 19 do 20 sati je happy hour za kupnju knjiga, tijekom kojeg posjetitelji imaju popust od 10% za plaćanje svim karticama Mastercard-a.

U predstavljanju hrvatske gastronomije sudjeluju ‘Aurelia’ svježa tjestenina koja promiče konzumiranje kvalitetne svježe tjestenine, tvrtka Cromaris koja promiče kvalitetu svježe ribe, Poljoprivredna zadruga Postira sa svojim poznatim extra djevičanskim maslinovim uljima, Paška sirana koja njeguje dugogodišnju hrvatsku tradiciju proizvodnje sira, Matak tartufi s novom autentičnošću zadarskog tartufa, tvrtka Volim ljuto koja promiče „ljuto” kao dio zdrave prehrane, vinari Cattunar, Bibich, Degrassi i Agris, voćne rakije Šimić, nova craft pivovara Zeppelin te tvrtka EuroCompany koja podiže svijest o zdravim prehrambenim navikama.

B. H.


Brod kulture: Uz knjige i gastronomija

Tagged: , , , , , , , , , ,