11. Korčulanski barokni festival

Jedanaesto izdanje Korčulanskog baroknog festivala održat će se od 1. do 17. rujna na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Festival će publici ponuditi 10 različitih programa i 15 koncerata.

Tradicionalno, Festival će biti svečano otvoren izvedbom barokne Moreške u petak, 2. rujna u 20 sati na pozornici Ljetnoga kina u Korčuli. Pod vodstvom dirigenta Ivana Josipa Skendera, KUD Moreška i Hrvatski barokni ansambl izvest će ovaj viteški ples s mačevima na glazbu iz pera Monteverdija, Lullyja, Allegrija, Charpentiera i Moureta.

U 21 sat u katedrali sv. Marka nastupa engleski ansambl Academy of Ancient Music, koji je prije 10 godina otvorio i prvo izdanje Korčulanskog baroknog festivala. Pod vodstvom Bojana Čičića, prve violine AAM-a i uz mezzosopranisticu Renatu Pokupić, izvest će nam djela otočkih skladatelja – Purcella i Handela. Hrvatski barokni ansambl predstavit će se s programom One & Only JSB – hommageom velikom Johannu Sebastianu Bachu. Uz soliste HRBA-e nastupit će i sopranistica Nikolina Hrkać, i to 3. rujna u Korčuli, a 4. rujna u Veloj Luci.

Umjetnička ravnateljica Festivala Laura Vadjon te organizacijski tim, publici će predstaviti programe renomiranih glazbenika iz više od 10 europskih zemalja. Posebno bi trebalo naglasiti svjetsku flamenco senzaciju – program Origen iz Španjolske koji će biti izveden 8. rujna u 20 sati u crkvi Gospe od Škoja na otoku Vrniku. Ovaj program, hvaljen od strane New York Times-a i The Washington Post-a, udružuje španjolskog čembalista i profesora na prestižnom Yale sveučilištu Ignacija Prega, nagrađivanog flamenco plesača Marca Floresa te udaraljkaša Davida Mayorala. Program je ostvaren uz podršku Španjolske ambasade u RH te agencije Acción Cultural Española. Iz Italije na Korčulu dolazi duo – Stefano Bagliano (blok flauta) i Andrea Coen (čembalo), koji će u programu naziva Lo Spiritillo publici predstaviti raskošan raspon i mogućnosti svojih instrumenata.

Belgijski Hathor Consort, poznat po izvođenju glazbe renesanse i baroka, u čijem je središtu viola da gamba koju svira Romina Lischka, umjetnička voditeljica ansambla. U programu koji će publiku provesti kroz “ljubav na razne načine,” ansamblu će se pridružiti i kontratenor Marnix De Cat, harfistica Maria Graziolino te Thomas Boyson na teorbi. Hvaljeni britanski violinist – Peter Sheppard Skærved na svom će koncertu istražiti neobičan svijet glazbe Seicenta za violinu solo. Peter svira na violinama Andree i Girolama Amatija (16.-17.st.), praizvest će i dva nova djela, napisana upravo za Korčulanski barokni festival; jedno iz pera hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera, a drugo makedonskog skladatelja Mihaila Trandafilovskog. Škotski vokalni ansambl Octavoce festivalskoj će publici približiti britansku zborsku tradiciju kroz djela Williama Byrda, Thomasa Tallisa, Orlanda Gibbonsa te Henryja Purcella, ali i hrvatskog Julija Skjavetića. Koncert će izvesti 16. rujna u Pupnatu, a 17. rujna u Korčuli.

Pavao Mašić, naš najbolji čembalist i ponosni dobitnik mnogih Porina udružit će snage s finskim čembalistom Aapom Häkkinenom te će publici predstaviti punu snagu i moć u srazu dva koncertna čembala. Pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann, Aljoša Jurinić, izvest će djela Scarlattija, Chopina i Dore Pejačević te zasjati na crno-bijelim tipkama koncertnoga klavira. Festival svake godine predstavi i jedan novi hrvatski barokni sastav. Ove godine je to Trio
Adriatico, kojega čine violinistica Helga Korbar, čembalist Franjo Bilić te svestrani Mauro Colantonio na traverso flauti i viola da gambi.

Na manifestaciji će biti predstavljeno i novo festivalsko čembalo, narudžba pokrovitelja Michaela Unswortha, i to 1. rujna u 20 sati u atriju gradske vijećnice u Korčuli. Čembalo su na Korčuli izgradili majstori Zlatko Pavlinić i Mihovil Depolo.

Ulaznice se prodaju putem sustava ulaznice.hr te prije koncerta na mjestu događanja.

L.V. / Foto: promo


Otvoren prvi Pelješac festival Orebić


Tagged: , , , , , , , ,