12. Vukovar film festival

Kraj ljeta rezerviran je za Vukovar film festival, čije će se 12. izdanje održati od 23. do 26. kolovoza, a kao i prethodnih prikazat će se mnoštvo kvalitetnih filmova za publiku gladnu istinskih djela sedme umjetnosti. Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija. Na konferenciji za medije u Zagrebu direktor, producent i selektor festivala Igor Rakonić te umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić predstavili su kompletan program.

12. filmski festival u Vukovaru otvara se domaćim uratkom, filmom ‘Za ona dobra stara vremena’ redatelja Eduarda Galića. Riječ je o savršenoj mješavini umjetničkog i komercijalnog filma kojeg će publika premijerno imati prilike vidjeti u četvrtak, 23. kolovoza na svečanom otvorenju festivala na kojem će prisustvovati i ekipa filma. Novi Galićev film nalazi se i u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova gdje mu društvo prave srpska znanstveno-fantastična drama ‘Ederlezi Rising’ redatelja Lazara Bodrože, zatim njemačka drama ‘Ples između redova’ redatelja Thomasa Stubera i rumunjski film ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ redatelja Radua Judea.

Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova treba izdvojiti i bugarsku dramu ‘Radiogram’ redateljice Rouzie Hassanove te hvaljeni njemački film ‘3 dana u Quiberonu’ redateljice Emily Atef, koji se bavi poznatom njemačkom glumicom Romy Schneider, a njome se bavi i ‘Bijeg’ redatelja Vladimira Tintora koji predvodi službenu konkurenciju kratkih igranih filmova u kojoj se još nalaze i moldavijska drama ‘Cica maca’, rumunjski ‘Crna mantija’, dva austrijska uratka ‘Lacrimosa’ i ‘Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku’ te tri hrvatska – ‘Nisam pio’, ‘Ulazak vlaka u stanicu’ i ‘Izlazak radnika iz tvornice’.

Konkurencija dokumentarnih filmova iznimno je jaka. U njoj se, naime, nalaze mađarski ‘Ultra’ redatelja Balazsa Simonyija, srpski ‘Druga strana svega’ redateljice Mile Turajlić, hrvatski ‘Živjeti, ploviti’ redateljice Lane Šarić, češki ‘Život u Batinim naseljima’ redatelja Karoline Zalabákove i Petra Babineca, njemački ‘Izlaz’ redateljice Katharine Woll, bugarski ‘Jam Session’ redatelja Borislava Koleva te još dva hrvatska – ‘Uvik isto’ redateljice Slavice Šnur i ‘Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača’ redatelja Ivana Živkovića.

Popratni program pojačan je za još jednu kategoriju – pobjednike Cannesa. Riječ je o četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na ovom prestižnom festivalu: ‘Obiteljske veze’ redatelja Hirokazua Kore-Ede (dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala), ‘Hladni rat’ redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnik nagrade za najboljeg redatelja), ‘Dogman’ redatelja Mattea Garronea (dobitnik nagrade za najboljeg glumca) i ‘Izgaranje’ redatelja Leeja Changa-donga (dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film).

Već tradicionalno u popratnom programu festivala očekuju nas i kategorije Europo, otvori se, Francuski fokus i Viking invazija, a jedna od atraktivnijih svakako je Europskih velikih četiri gdje prikazujemo novi film Asghara Farhadija ‘Svi znaju sve’ s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatim ‘Na plaži Chesil’ redatelja Dominica Cookea sa Saoirse Ronan u glavnoj ulozi, njemački ‘Styx’ redatelja Wolfganga Fischera te talijanski ‘Sretni Lazzaro’ redateljice Alice Rohrwacher.

Nastavlja se i s uspješnim programom DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović u kojem prikazuju omercijalne dokumentarne filmove koji su jednako dobro prepoznati od strane publike, kritike i medija. Niti najmlađi neće ostati zakinuti budući da će se svakoga dana u jutarnjim satima prikazivati animirani filmovi, a za posebne sladokusce pripremljena je i retrospektiva Charlesa Chaplina.

O najboljim filmovima festivala odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj Benjamin Best, filmski kritičar i voditelj programa kinoteke Vlado Ercegović te HRT-ov urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul.

Za zabavni dio festivala zadužen je Ante Gelo Band koji u petak, 24. kolovoza nastupa s Jimmyjem Stanićem, a u subotu 25. kolovoza s Ivanom Rushaidat na šetnici u Vukovaru u centru grada. Za razliku od prethodnih godina u kojima je Zvonimir Rumboldt vodio radionice stop animacije, ove godine za sve zainteresirane cijelo vrijeme trajanja festivala vodit će radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru.

Kompletan program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com

S. R.


Tagged: , , , , , , ,