Iz ništavila – pobjednik 11. Vukovar film festivala

Unatoč bombastičnoj konkurenciji, od samog se početka 11. Vukovar film festivala šuškalo da je novi film njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina jedan od glavnih favorita. Prema riječima žirija čiji trolist čine glumac Emir Hadžihafizbegović, urednica na HRT-u Branka Papić i filmski kritičar Dean Kotiga odluka o najboljima pala je sasvim jednoglasno i Zlatni šlep za najbolji dugometražni dodijeljen je filmu ‘Iz ništavila’ (In the Fade).Snažna drama o sudbini žene Katje koja nakon gubitka supruga i sina u bombaškom napadu, krene u bjesomučnu borbu za pravdom, fascinirala je žiri, a ponajviše maestralna uloga Diane Kruger, koja je na ovogodišnjem Cannesu nagrađena za najbolju glumicu, a film je bio u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, dok je nedavno službeno potvrđen i kao njemački kandidat za Oscar.

Film koji uvjerljivom glumom, konciznim dijalozima te redateljskim prosedeom koji sjajno korespondira s dramaturškom strukturom filma prikazuje surovu današnjicu koja unatoč iluziji svoje smislenosti razara malog čovjeka, stoji u obrazloženju žirija. Redatelj Fatih Akin zbog obaveza nije mogao doći u Vukovar, ali je video porukom pozdravio nazočne i oduševljen zahvalio na nagradi.

Na svečanom zatvaranju prikazana je noir drama ‘Mrtve ribe’ redatelja Kristijana Milića, čija je ekipa, predvođena glumcima Draganom Despotom, Slavenom Knezovićem, Markom Cindrićem i Ana-Marijom Percaić, bila najbrojnija i najveselija. Za ulogu ciničnog profesora boema koji svojim nenadanim samoubojstvom napravi kaos u svom gradiću, Vukovar film festival nagradio je Dragana Despota za posebno umjetničko ostvarenje.

Šlag na filmsku tortu bila je projekcija pobjedničkog filma ‘Iz ništavila’ Fatiha Akina i noćna vožnja Brodom Bajadera za uzvanike. Kako sve što je lijepo kratko traje, i ovaj je festivalski tjedan proletio kao u trenu. Da podsjetimo, prikazano je više od 80 filmova na deset lokacija, a publika je imala priliku prva u cijeloj Hrvatskoj uživati u čak deset naslova iz službene konkurencije Cannesa, od kojih su tri ondje i nagrađena, kao i kvinteta s ovogodišnjeg Berlinalea. Kao i dosad, najveći je interes vladao za program Svijet u Perivoju dvorca Eltz, posebno za vruću robu s američkog tržišta, poput filma ‘Moja ljubavna priča’ (The Big Sick), ili doxove amenovane od Đele Hadžiselimovića na Brodu Bajadera, gdje su projekcije danima unaprijed bile rasprodane.

I. C.


Tagged: , , , , , , , ,