Vukovar: Apsurdna noir komedija s Mirjanom Karanović

Trećeg dana održavanja, Vukovar Film Festival nudi mješavinu komercijalnih i umjetničkih filmova za svačiji ukus.Krenimo od komercijale: u Cinestaru (preseljeno zbog hladnoće iz Perivoja dvorca Eltz) u srijedu navečer od 21.15 prikazuje se film ‘Moja ljubavna priča’ (The Big Sick), američka romantična komedija koja opisuje što se događa kada Amerikanac pakistanskog podrijetla prohoda s Amerikankom, ali ne zna kako da to objasni svojim roditeljima koji očekuju od njega da se vjenča s djevojkom iz Pakistana.

U konkurenciji za nagrade u kategoriji dugometražnih filmova prikazuje se srpski ‘Rekvijem za gospođu J.’ redatelja Bojana Vuletića. Film je svjetsku premijeru imao u veljači u Berlinu, zatim je na beogradskom FEST-u osvojio nagradu za najbolji film, a hvalospjevi ga prate i na ostalim festivalima. Glavnu ulogu u ovoj apsurdnoj crnoj komediji glumi Mirjana Karanović, koja utjelovljuje udovicu, majku dvoje djece, koja, očajna, planira samoubojstvo, ali joj to nikako ne ide od ruke. Film se (ponovno zbog hladnoće) prikazuje u Hrvatskom domu od 20.30 sati, a ne na terasi Agencije za vodne putove.

Prije početka filma ‘Rekvijem za gospođu J.’ može se pogledati dva kratka filma, jednominutni ‘Blagoslov’ hrvatskog redatelja Zvonimira Rumboldta te njemački ‘Kat X’, komediju o tome što se događa kada se dvije sredovječne dame upoznaju u liftu šoping centra koji se zaglavio.

Selekcija dokumentarnih filmova koji konkuriraju za nagrade nastavlja se u srijedu s dva naslova, i to u Cinestaru u 18.15 sati. Prvi je hrvatski ‘Moj život bez zraka’ redateljice Bojane Burnać, kojeg moraju pogledati svi oni koje zanima ronjenje, nakon čega slijedi njemački dokumentarac ‘Beuys’, koji je premijeru imao u Berlinu, a opisuje život hvaljenog i kontroverznog njemačkog slikara Josepha Beuysa. Što se tiče dokumentaraca koji ne konkuriraju za nagrade, a prikazuju se na brodu Bajadera, u srijedu navečer od 21.30 prikazuje se film ‘The Beatles: Eight Days a Week’.

Ljubitelji mora i morskih dubina neće propustiti igrani film ‘Jacques Cousteau – Odisej’, koji se prikazuje u Cinestaru od 16 sati u programu Francuski fokus. Priča je to o poznatom istraživaču Jacquesu Cousteau, a zanimljivost je da je film većim dijelom sniman na jugu Dalmacije.

I. C.


Tagged: , , , , , , , , ,