Rumunjskoj Maturi – Zlatni šlep u Vukovaru

Favorit 10. filmskog festivala u Vukovaru, rumunjski film ‘Matura’ Cristiana Mungiua, osvojio je nagradu Zlatni šlep za najbolji film. Priča o ocu koji će učiniti sve za uspjeh svoje kćeri, pa čak se uvući u korupciju, fascinirala je žiri koju su ove godine činili glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljanović.VFF žiri i Lia BugnarNagradu je primila glumica iz filma Lia Bugnar, koja je izjavila kako je s ovim filmom bila na festivalu u Cannesu, ali da su joj ova četiri dana u Vukovaru bila daleko zabavnija. Redatelj Cristian Mungiu snimio je video poruku kojom se zahvalio na nagradi, a poruka je emitirana na platnu tijekom dodjele. Ujedno, u konkurenciji dugometražnog filma dodijeljeno je posebno priznanje i to ženskom dijelu glumačke ekipe filma ‘Zbog tebe’ Anđela Jurkasa koju čine Leona Paraminski, Nataša Janjić, Iskra Jirsak, Csilla Barath Bastaić i Iva Mihalić. Isti žiri dodijelio je nagradu za najbolji kratki film njemačkom ‘Sve će biti u redu’, priču o razvedenom ocu koji treba provesti dan s kćerki, ali je odluči ne vratiti majci. Za najbolji dokumentarni film odabran je njemačko-rumunjski ‘Zabrana s neba’ redatelja Andreija Schwartza, o čovjeku koji izlazi iz zatvora i teško se snalazi u novom svijetu. Žiri dokumentarnog filma, koji su činili redatelj Hubert Canaval iz Austrije, filmski kritičar i redatelj Borislav Kolev iz Bugarske te redateljica Anne Schiltz iz Luksemburga, dodijelio je i posebnu nagradu njemačko-poljskom filmu ‘Dodir anđela’ redatelja Mareka Tomasza Pawlikowskog, koji govori o gluhom čovjeku s fenomenalnom memorijom.

Nagradu Krsto Papić osvojio je glumac Ivo Gregurević, dok je nagradu za životno djelo dobila Marija Kohn.

Festival je završen projekcijama dva filma iz podunavske regije, a to su hrvatski ‘Zbog tebe’ debitanta redatelja Anđela Jurkasa i njemački ’24 tjedna’. ‘Zbog tebe’ se sastoji od sedam ljubavnih priča i zanimljiv je jer je nastao u potpuno nezavisnim uvjetima, ali je okupio respektabilnu glumačku ekipu od kojih su Marko Cindrić i Iskra Jirsak, zajedno s Jurkasom, došli u Vukovar. Iako je ovo Jurkasov debi, on već snima drugi dio predviđene ljubavne trilogije tako da mu je pojavljivanje na Vukovar Film Festivalu velik poticaj s obzirom da film nije bio primljen na ovogodišnju Pulu. Drugi film ’24 sata’ daleko je poznatiji, ove godine konkurirao je za Zlatnog medvjeda u Berlinu s intrigantnom pričom o trudnici koja mora donijeti odluku hoće li roditi dijete koje će biti teško bolesno.

Za one koje privlači američki nezavisni film, prikazana je dvostruka filmska poslastica redatelja Jima Jarmuscha. Prvo je prikazan film ‘Paterson’ koji je premijeru imao u Cannesu, priču o jednom tjednu u životu vozača autobusa koji ujedno i piše pjesme, dok je nakon toga prikazan Jarmuschev dokumentarac ‘Gimme Danger’ o Iggyju Popu i njegovu bendu The Stooges koji su 1970-ih bili jedan od ključnih bendova američke punk scene.

VFF


Vukovar Film Festival-Anja Šovagović
Ovo nije moje vrijeme otvorio 10. Vukovar Film Festival
Tagged: , , , , , , , , , , ,