12. ZagrebDox otvara film Što smo si bliže

12. ZagrebDox otvorit će u nedjelju, 21. veljače film ‘Što smo si bliže’, gorko-slatki dokumentarac o običnoj obitelji s vrlo neobičnim tajnama britanske redateljice Karen Guthrie.

https://vimeo.com/122326622

U pobjedničkom filmu najvećeg sjevernoameričkog festivala dokumentarnog filma Hot Docs redateljica Karen Guthrie vraća se kući nakon moždanog udara svoje majke, a susretu se pridružuje i njezin misteriozni otac. Nenadano obiteljsko okupljanje redateljici je omogućilo posljednju priliku da ‘provjetri’ odnose i pomiri se s nekoliko problema u obiteljskoj ‘idili’ koji uključuju razvod, desetogodišnji nestanak oca i činjenicu da je u Africi dobio sina za kojeg nitko u obitelji nije znao.

ZagrebDox donosi aktualne i bezvremenske teme u više od 160 filmova, od kojih je niz već proslavljenih ili važnih međunarodnih naslova, a donosi i brojne svjetske premijere hrvatskih dokumentaraca. Regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji te dobro poznatim službenim programima i retrospektivama, koje se ove godine osvrću na rad Nine Kirtadzé, Erika Gandinija i Bruna Gamulina, pridružuju se i posebni programi i događanja. Ovogodišnji su fokusi posebnih programa ruska kinematografija (program Rusi dolaze) i ostvarenja nastala u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji (Djeca mijenjaju svijet). U sklopu posebnih događanja posjetitelji će u MaxTV Filmofeel Corneru svakodnevno moći zakoračiti u virtualnu stvarnost s posebnim naočalama Samsung Gear VR. ZagrebDox promiče i zdrav život i ekologiju pa će zagrebačku premijeru filma Bicikli protiv automobila redatelja Fredrika Gerttena najaviti biciklistička karavana!

O filmu će se i mnogo razgovarati. Program usavršavanja ZagrebDox Pro osim središnjeg događanja, pitching foruma, uključuje i majstorska predavanja, studije slučaja i razgovore otvorene za javnost. Također, nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja participativne dokumentarističke platforme ZagrebDoXXL s proširenom komunikacijom između publike i autora nastavlja se i ove godine. Vodit će se razgovori s dokumentaristima kojima su posvećene ovogodišnje retrospektive i autorska večer, publici će se predstaviti Frederik Gertten, čiji dokumentarac Bicikli protiv automobila načinje brojne teme vezane uz suvremeni prijevoz, a povest će se i jedna panel-diskusija. O aktualnom pitanju izbjeglica s Bliskog istoka i njegovim kontroverzama nakon projekcija iz programa Djeca mijenjaju svijet razgovarat će Sepp Brudermann, voditelj filmske radionice za izbjeglice, Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, i Luka Juranić, utemeljitelj udruge Are You Syrious?

Ulaznice za 12. ZagrebDox mogu se kupiti u Cineplexxu, Centar Kaptol, Nova Ves 17, u radno vrijeme blagajni i online na stranicama www.cineplexx.hr.

Z. D.


 

12. ZagrebDox-domaći filmaši
12. ZagrebDox: 16 premijera domaćih dokumentaraca

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,