12. ZagrebDox: Rasprava o budućnosti autorskog dokumentarca

ZagrebDox u petak, 26. veljače priprema posebno događanje: biciklističku karavanu koja će najaviti film Fredrika Gerttena Bicikli protiv automobila. U suradnji sa Sindikatom biciklista, karavana u kojoj će sudjelovati redatelj i dvadesetak pobornika prijevoza na dva kotača proći će centrom grada, što je redatelj već organizirao u Brooklynu i Torontu, a time će direktno uputiti i na temu filma, odnosno problem suvremenog prijevoza. Bicikli protiv automobila prikazuje se u 18 sati u dvorani 4, a nakon projekcije razgovarat će se s autorom i s predstavnikom Sindikata biciklista Tomislavom Nakićem-Alfirovićem. Razgovor moderira Mima Simić.
12.ZagrebDox-To Doc or Not to DocPremijere u petak imaju dva kratkometražna hrvatska filma iz regionalne konkurencije: Administrativna pogreška Tina Bačuna, film čiji je nastanak “isprovocirao sustav” (dvorana 5, 18 sati) i Cimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, film o hrvatskom prekarijatu koji gledamo u dvorani 5 u 20 sati. Premijeru ima i Factumentarac Generacija ’68 redatelja Nenada Puhovskog, hommage revolucionarnoj generaciji (dvorana 3, 19 sati). S autorima će se razgovarati nakon filmova.

Razgovarat će se i s troje festivalskih gostiju čiji se filmovi prikazuju u regionalnoj konkurenciji. Bit će to Metod Pevec, redatelje filma Dom o sadašnjosti ljubljanske zgrade građene za bosanske građevinare (dvorana 5, 20 sati), zatim Klára Trencsényi, redateljica filma Vlak nade, koji je nagrađen na DOK Leipzigu 2015. godine (dvorana 5, 18 sati) i Gueorgui Balabanov, redatelj filma A zabava se nastavlja o sjaju i bijedi posttranzicijskog bugarskog društva (dvorana 1, 21 sat). Nakon projekcija upoznat ćemo i redatelja kontroverznog dokumentarca Biti ili ne Ivan Hiti Branka Lazića te redatelja dokumentarca o kontroverzama slavnog ruskog baleta Boljšoj Babilon Nicka Reada.

Ovogodišnjem predsjedniku međunarodnog žirija Brunu Gamulinu posvećena je autorska večer u sklopu koje će biti prikazani filmovi Glava, Broj iz svjetlosti, Posvećenje mjesta i Euklidov krajolik, a s redateljem će se nakon projekcija i razgovarati (dvorana 1, 19 sati).

Na programu su i Teen Doxovi Kosa Seline Håkansson i Maska s kojom živiš Jennifer Siebel Newsom u istom programskom bloku u dvorani 1 od 17 sati. U 18 sati u dvorani 2 prikazuje se ruski film koji se poigrava s idejom kvantnog čovjeka, Čudne čestice redatelja Denisa Klebleeva. U 20 sati u dvorani 2 prikazuje se kontroverzni dox Bez prtljage Conxi Fornieles, a u 22 sata Monty Python uživo redatelja Rogera Graefa i Jamesa Rogana.

U sklopu programa ZagrebDox Pro u festivalskom centru u 15 sati počinje rasprava o budućnosti autorskog dokumentarnog filma To Doc or Not to Doc. Moderirat će je Ryan Harrington (Discovery Communications), a sudjeluju Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu), Maja Jelisić Cooper (Klasik TV), Hrvoje Osvadić (HRUP), Nebojša Slijepčević (DHFR) i Martina Petrović (Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA). U 17 sati masterclass će održati redateljica Nino Kirtadzé, koja će se osvrnuti na tri filma iz svoje retrospektive i predstaviti vizualne elemente iz procesa njihova nastanka.

Z. D.


Protagonisti i redatelji filma Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera
12. ZagrebDox: Domaće i regionalne premijere
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,