Otvoren 12. ZagrebDox

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvorio je u izvrsnom raspoloženju vrata četiriju dvorana kina Cineplexx u Centru Kaptol za sve zaljubljene u dokumentarni film, ali i za one koji će to tek postati.
12. ZagrebDox-otvorenjeDo nedjelje, 28. veljače na festivalu će biti prikazano više od 160 filmova u 17 programa. Uoči projekcije filma ‘Što smo si bliže’ britanske redateljice i gošće festivala Karen Guthrie, publici se obratio direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski. Primijetio je kako je na festivalu svake godine sve veći broj ljudi, da je raspoloženje sve bolje, ali i da je sve veći broj filmova koje treba pogledati. ‘Na ZagrebDoxu pokušavamo kroz razgovore ispitivati nesigurnosti i krhko znanje, suočiti ono što mi mislimo s onim što misle drugi, otvarati teme, dijalog’, kazao je, te citirao Charlesa Bukowskog riječima ‘najveći problem s ovim svijetom je to što su pametni ljudi nesigurni a budale previše sigurne’.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar, naglasio je da je pravljenje filmova – ostavljanje tragova, bez kojeg ne bi bilo niti tradicije, ni međunarodne pozornosti ili sredstava. ‘Dokumentarni film je jedna perverzno demokratska situacija u kojoj laž i istina idu ponekad naizmjence, ponekad usporedno, a mi svi koji volimo dokumentarni film volimo ga zato što volimo tu igru istine i laži’.

U ponedjeljak je na ZagrebDoxu čak pet premijera dokumentaraca hrvatskih autora. Bit će to filmovi iz regionalne konkurencije ‘Kratki obiteljski film’ Igora Bezinovića, ‘Kandidat’ Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera te ‘Sanja’ Nikice Zdunić, zatim ‘Okus doma’ redateljice Martine Globočnik iz programa ‘Stanje stvari’ i epizoda ‘Socijalizam susreće kapitalizam’ iz serijala ‘Betonski spavači’ redatelja Saše Bana koja se prikazuje u posebnim događanjima. Nakon svih filmova s redateljima će se voditi razgovori. Martina Globočnik će i predstaviti knjigu ‘Tko tu koga gleda’ u festivalskom centru u 20.30 sati.

Osim premijera, na rasporedu su tri cijenjena i nagrađivana filma: pobjednici Sundancea 2015. i 2016. godine u kategoriji dokumentarnog filma, ‘Čopor’ redateljice Crystal Moselle i ‘Sonita’ redateljice Rokhsareh Ghaem
Maghami, te ‘Ninnoc’ redateljice Niki Padar koji je na Berlinskom filmskom festivalu upravo osvojio posebno priznanje za najbolji kratkometražni dokumentarac u selekciji Generation. Gledat ćemo i biografski dokumentarac ‘Kurt Cobain: Montage of Heck’ Bretta Morgena, ‘Zasluga za ubojstvo’ Vladija Antonevicza, ‘Iznad i ispod’ Nicolasa Steinera te niz drugih naslova. Također, u programu ZagrebDox Pro redatelj John Appel održat će majstorsko predavanje o mogućnostima montaže, a bit će prikazan i njegov najnoviji film ‘Čarolija montaže’.

Z. D. / Foto: Nina Đurđević


 

Što smo si bliže
12. ZagrebDox otvara film Što smo si bliže

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,