14. Festival svjetskog kazališta

Četrnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 9. do 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i ugostit će tri iznimna projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena.14. Festival svjetskog kazališta-HNKFestival će 9. rujna otvoriti predstava ‘Brak Marije Braun’ slavnoga njemačkog kazališnog autora Thomasa Ostermeiera, nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Predstava će biti izvedena reprizno 10. rujna.

Glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta. Domaća je publika dosada imala prigodu vidjeti njegova suvremena scenska čitanja nekoliko dramskih klasika; Ibsenovu ‘Noru’ (2003.), Shakespearove ‘Hamleta’ (2008.) i ‘Othella’ (2011.) te ‘Smrt u Veneciji’ Thomasa Manna (2013.). Ostermeier od 1999. godine rukovodi slavnim berlinskim kazalištem Schaubühne am Lehniner Platz. ‘Brak Marije Braun’ prvi je dio Fassbinderove trilogije (Lola i Čežnja Veronike Voss) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima, kojom je, postavši u Europi jednim od najuglednijih predstavnika novoga njemačkog filma, ostvario i potpunu svjetsku afirmaciju.

Festival svjetskoga kazališta nastavit će se 20. rujna, autorskim projektom Toshikija Okade u izvedbi kazališne grupe chelfitsch ‘Vremensko putovanje kroz sobu / Time’s Journey Through a Room’. Okada koji je jedan od ključnih kazališnih autora suvremenoga japanskog teatra, u svojem posljednjem projektu kreira svijet u kojemu se sukobljava svijet živih i mrtvih, prikazujući ‘zavist živih prema onima umrlim u nadi’. Na tragu svojih ranijih istraživanja glazbenih formi u kojima se autorska glazba preklapa s glumačkim glasovima, Okada surađuje s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom kako bi stvorio tonsku kutiju na sceni temeljenu na snimljenom zvuku živoga prostora.

Kroz izvedbu predstave ‘Vremensko putovanje kroz sobu’, ova dvojica umjetnika vode gledatelje i dalje, pružajući im prigodu da dožive odnose između nevidljiva zvuka, tijela, jezika i prostora. Predstava će biti izvedena dva puta istoga dana, u 17 i 21 sat.

Festival svjetskog kazališta završit će 23., odnosno 24. rujna u 20 sati, dvjema izvedbama predstave ‘Tuge / Tristesses’, glazbeno-kazališnoga projekta u produkciji kompanije Das Fräulein (Kompanie), koji u fokus stavlja odnos između moći i tuge. Služeći se metodama detektivske priče i političke komedije, autorica Anne-Cécile Vandalem s humorom istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice: manipulaciju mase tugom. Preko filmski dizajnirane scene, ona svjetlo reflektora baca na moć medija i način na koji funkcionira propaganda, otvoreno ili u sjeni, pritajeno. Tuge zajedno s video instalacijom ‘Still too sad to tell you / Još pretužna da bih ti rekla’, čini diptih na temu tuge, koji je kreirala Anne-Cécile Vandalem.

I. S.


Go down, Moses (Siđi, Mojsije)
Romeo Castelluci otvorio 13. Festival svjetskog kazališta
Tagged: , , , , ,