14. Subversive Festival: Sloboda kao neprestana borba

Svečanom projekcijom nagrađivanog domaćeg dokumentarca ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoreno je 14. izdanje Subversive Festivala.
Festival je službeno je otvorio direktor Nikola Devčić osvrnuvši se na ovogodišnju festivalsku temu ‘Post-covid demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti’ koja označava nastavak traženja sreće i slobode (i) u pandemijskim uvjetima.

‘Podsjetit ću da je, riječima Angele Davis, sloboda neprestana borba. I to u svakom trenutku, ovdje i posvuda! Sloboda je bespoštedna borba protiv autoriteta, beskompromisni pogled na vlastiti život, ustrajavanje na stazama nemogućeg. Na pitanje kako promijeniti svijet Alain Badiou odgovara – tako da budeš sretan! Stvarna sreća je afekt demokracije, u smislu potpunosti ljudskog društvenog bića. Sreća je sadržaj ekstremne opasnosti koji žudi. Sreća prati hrabre!’, istaknuo je Devčić na početku ceremonije otvaranja.

Direktorica Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac, najavila je bogat natjecateljski i popratni filmski program koji će se sljedećih sedam dana održavati uživo i online. Istaknula je kako je Subversive već drugu godinu zaredom izmješten iz ‘kasnog maja’ u zagrebačku jesen, no i ovoga puta organizacijski tim pripremio je program ispunjen filmskim, umjetničkim i teorijskim subverzijama.

‘Iznimno nam je drago da će festival otvoriti jedan izvrstan domaći dokumentarac Tvornice radnicima Srđana Kovačevića koji je imao svjetsku premijeru na prestižnom Sheffield DocFestu. Portret radničke zajednice u tvornici ITAS u Ivancu, koja je jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post socijalističkoj Europi, nameće pitanje može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san? Osim što je riječ o preciznoj i virtuozno režiranoj studiji svireposti kapitalističkog sustava, dojmila nas se i inicijativa redatelja Kovačevića i producenata filma Fade Ina da svu zarada od filma podijele s protagonistima, radnicima tvornice ITAS, što nije uobičajena praksa u filmskoj industriji a hvalevrijedan je primjer etičkog pristupa u dokumentarizmu’, istaknula je Pokrajac najavljujući film otvaranja. ‘Riječima velikog Kena Loacha: Umjetnost mora biti subverzivna. Ako nemate dovoljnu razinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće’, zaključila je Pokrajac.

Program 14. Subversive Film Festivala ispunjen filmskim, umjetničkim i teorijskim subverzijama nastavlja se u ponedjeljak, 4. listopada u kinima Tuškanac, Dokukino Kic te online na volimdokumentarce.net.

S. F.


Tagged: , , , , , , , , ,