15 rukopisa u polufinalu VBZ-ove nagrade

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 15 polufinalista ovogodišnje nagrade.šifra: SAVE AS; naslov romana: Dvije noći u Barceloni
šifra: Afrodita ; naslov romana: Sonata
šifra: 2012 – 2018; naslov romana: Tko ako ne ja
šifra: Zaljubljenost; naslov romana: Zaljubljenost
šifra: Nefertiti 14141; naslov romana: Sitni pomaci
šifra: TRIMTAB; naslov romana: Samuel Gide
šifra: BOR; naslov romana: Alen S gojzerice
šifra: Izvedeni oblik; naslov romana: Srednji rod
šifra: IŽULA; naslov romana: Paintball
šifra: Tea; naziv romana: Ljekoviti rječnik
šifra: Hoćemo li sutra u kino; naziv romana: Hoćemo li sutra u kino
šifra: Cuica de Noord; naziv romana: Ne vidim te, Velverine
šifra: Barba_1833; naziv romana: Gospodar lutaka
šifra: More; naziv romana: Sfinga
šifra: Nora; naziv romana: Nora

Do 15. siječnja, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 112 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već četrnaesti put.

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, a ove je godine, prema ocjeni žirija, na Natječaj prispio velik broj kvalitetnih rukopisa, pa je odlučeno da se broj polufinalista poveća s 12 na 15. Nagradu dodjeljuje VBZ uz podršku glavnih partnera, tvrtki Dalmacijavino i Pipi te sponzora Tisak Medije i Znanja te uz potporu programa Poduzetništvo u kulturi Ministarstva kulture. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od 100.00 kuna butto, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Nagradu VBZ.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2016. godine dobili su Josip Mlakić za ‘Živi i mrtvi’, Marinko Koščec za ‘Wonderland’ i Jelena Marković za ‘Escajg za teletinu’, Davor Špišić za ‘Koljivo’, Nura Bazdulj Hubijar za ‘Kad je bio juli’, Hrvoje Šalković za ‘Pravi se da ovo nisi vidio’, Svjetlana Gjoni za ‘Nula nemo’, Predrag Crnković za ‘Beograd za pokojnike’, Dragan Pavelić za ‘Proljeće u Karolinentalu’, Aleksandar Novaković za roman ‘Vođa’, Ankica Tomić za ‘Naročito ljeti’, Ivica Prtenjača za ‘Brdo’, Marina Vujčić za ‘Susjed’ te Ivica Ivanišević za ‘Knjigu žalbe’ i Lada Vukić za ‘Specijalnu potrebu’.

VBZ


Marina Vujčić – Susjed

Ivica Prtenjača-VBZ nagrada
Ivica Prtenjača dobitnik V.B.Z.-ove nagrade
 
Tagged: , , , , , , , , , , , ,