150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, kojim upravlja Centar za ženske studije obilježava 150. obljetnicu njezina rođenja bogatim i raznovrsnim programom, koji traje od 1. do  5. ožujka.Srijeda, 1. ožujka
18.00 – 22.00 – Zagorkina večer
Nakon vrlo uspješne ‘premijere’ prošle godine, ‘Zagorkina večer’ ponovo će se održati. Događanje je osmislila i organizirala modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko koju je stan inspirirao za čak tri različita sadržaja. U prvom dijelu večeri, u Marijinoj radnoj sobi Alma će održati modnu radionicu ‘Retro je IN’, komparirajući retro komade iz Marijina ormara sa suvremenim komadima dostupnim u trgovinama.
U drugom dijelu večeri, u salonu, u kojem se inače u njezino doba družilo, Mirta Zečević i Mia Krajcar izvest će predstavu ‘Kakva majka, takva kći’. Predstava je to o odrastanju Marije Jurić Zagorke i njezinu nimalo laganom odnosu s majkom.
Na kraju večeri, oživjet će i Marijina biblioteka, ali na malo drugačiji način. Naime, Swing That Blues band će zasvirati i zapjevati stvarajući ugođaj kućnih zabava s početka 1950-tih.
Ovo je jedino događanje za koje se naplaćuje ulaznica u iznosu od 30 eura. Prijave na: [email protected] ili 091 534 87 85. Kontakt osoba je Alma Premerl Zoko.

Četvrtak, 2. ožujka
11.00 – 18.00 – Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji će saznati informacije o njezinu privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom djelovanju te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.
19.00 – 20.30 – Duhovi Zagorkina stana
Dolac 8 je posljednja adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka. Prostor koji je još uvijek ispunjen predmetima iz njezina života i utiscima stvaralaštva. Na rođendan ove spisateljice i novinarke, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti, a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njezinu stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njezinu stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti.
Posjet izvedbi je besplatan. Broj posjetitelja je ograničen na 25 po grupi, a izvedbe se održavaju s početkom u 19.00, 19.30 i 20.00 sati.
Prijave isključivo na: [email protected]. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Subota, 4. ožujka
12.00 – 18.00 – Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
12.00 – 18.00 – Misteriozno pismo
Vodimo vas u samostalan razgled grada. Uz pomoć misterioznog pisma, pretvaramo vas u vodičkinju. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim životom. Misteriozno pismo možete preuzeti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8 od 15.00 do 18.00 sati I potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima i s ‘dokazima’ navratiti na čaj na Dolcu i pokupiti svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi, te nije potrebna prijava.

Nedjelja, 5. ožujka
16.00 – Šetnja ‘Od ideala revolucionarka’
Iako je Zagorka jako puno pisala o Gornjem gradu, veliki je dio njezina života bio ipak vezan za Donji grad. Gdje se Zagorka školovala i kakvo je bilo obrazovanje žena u 19. stoljeću? Gdje je živjela, a gdje radila? Gdje se dolazilo prošetati, vidjeti druge i biti viđen? Grupa istraživačica ‘Čuvarice vremena’ vodi vas u šetnju po Donjem gradu, u svijet Zagorkinih ideala, ali i njezine stvarnosti, gdje ćete čuti ponešto i o Zagorkinim manje poznatim romanima, onima suvremene tematike u kojima vrlo otvoreno, vješto i kritično opisuje svoje vlastito doba.
Prijave za šetnju su obavezne, jer je broj osoba ograničen! Tada ćete saznati i lokaciju.
Prijave na: [email protected] ili 098 433121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

Z. A.


Tagged: , , , , , , , , , ,