Večer sa Zagorkom oduševila Zagrepčanke

U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu odabrano je žensko društvo uživalo u jedinstvenom eventu kroz kojeg su otkriveni neki nepoznati detalji iz biografije ove velike književnice i novinarke, ali i svjedočilo retro povratku u 1930-te godine, vrijeme kad su nastala brojna Zagorkina djela.
Ususret današnjem rođendanu Zagorke, književnice i novinarke, sinoć je oživio Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojeg vodi Centar za ženske studije, na Dolcu 8 u srcu Zagreba. Mjesto je to gdje je ova velika književnica i borac za žensku emancipaciju i jednakost spolova živjela i stvarala, a koji je danas muzejski prostor koji priča priču tog vremena.

‘Marija je rođena krajem 19. stoljeća, a stvarala je u 20. stoljeću. Kako je po mnogočemu bila drugačija od žena tog vremena, elemente njezine bogate biografije iskoristila sam za organizaciju ovog eventa’, kaže stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko koja je ‘Večer sa Zagorkom’ osmislila kao ženski trodijelni event u kojem je ispričana priča o modi, prikazana predstava ‘Kakva majka, takva kći’ i na kojem je glazbu tridesetih zasvirao Swing that Blues band.

Event je započeo u Marijinoj radnoj sobi, u kojoj se u stalnom postavu nalaze fotografije Zagorke u različitim periodima života. Almi su najzanimljivije bile tridesete, koje su bile značajne za kasniji razvoj modnih trendova, a danas godine koje inspiriraju dizajnere suvremenih kolekcija.

Kako bi to pokazala i dokazala, neke od popularnih Zagorkinih outfita, Alma je prebacila u suvremenost kombinirajući aktualne modne trendove koje je pronašla u kolekciji modnog brenda Reserved. Najzanimljivije je bilo vidjeti ‘Zagorkinu suknju’, bluzu i sako (legendarna fotografija Zagorke s cigaretom), ali i košulju i prsluk upotpunjen kravatom kao simbolom snage i ženske emancipacije. Budući da su ove modne sezone u fokusu retro tridesete, Alma je i svaku gošću eventa izmjerila, definirala građu tijela i pokazala koje odjevne predmete iz aktualne kolekcije treba ubaciti u svoj ormar.

U salonu stana, glumice Mia Krajcar i Mirta Zečević odigrale su predstavu ‘Kakva majka, takva kći’ kroz koju je ispričana priča o odrastanju Marije i njezinoj udaji kao maloljetne djevojke za mađarskog željezničara. Koliko su pomalo nepoznati detalji iz Zagorkine biografije, ali i odlična gluma ove dvije glumice oduševili žensku publiku, svjedočio je gromoglasan pljesak koji nije prestajao. ‘Na kraju ste me rasplakale, predstava je genijalna’, bili su samo neki od komentara koji su se mogli čuti nakon predstave.

U trećem dijelu večeri, Zagorkina knjižnica dobila je glazbenu kulisu za koju se pobrinuo duo Swing that Blues na čijem su repertoaru bili glazbeni hitovi 1930-tih. Uz čašu osvježavajućeg pića i zagrebačke krafne večer se polako približavala kraju, ali i početku dana koji slavi rođenje žene koja je svojim radom, znanjem i hrabrošću ispisala povijest hrvatske književnosti i novinarstva.

M. A. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , ,