16. Festival dječje knjige Monte Librić

Uz čarobne riječi u Puli je svečano otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić na ceremoniji u režiji Marija Kovača.Posjetitelje Monte Librića u ovo su izdanje, koristeći se trikovima, čarolijom i čarobnim riječima, uvele Librić čarobnice, Čarobnjak Ivica i Baka Librić. Nazočnima su se u prostoru pulske Zajednice Talijana Circolo obratili istarski župan Boris Miletić, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, izaslanica ministrice kulture Maja Zrnčić te direktorica Monte Librića Slavica Ćurković i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Direktorica Ćurković nije skrivala euforiju zbog povratka u Circolo nakon dvije godine u parku u kojem se nisu mogli ostvariti svi programi. Rekla je i kako je ljepota književnosti i u tome što ne postoji magija jača od njezinih čini, naglasivši kako se nada se da će svi dobiti čaroliju za čitanje i nikad je neće izgubiti. Ovom se prigodom zahvalila prijateljima i kolegama s kojima je stvarala ovogodišnji Librić – Nicol Rodić, Lari Osman Grganja i Ani Bačić – ali i članovima Visualia ekipe, te Matku Plovaniću, Magdaleni Vodopiji, Pula Film Festivalu, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zajednici tehničke kulture i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Festival o kojem je gotovo sve, a u samo tri riječi rekao specijalni gost, britanski pisac i ilustrator David Litchfield – Librić is magic! – službeno je otvorio gradonačelnik Filip Zoričić koji je djeci poželio da čitaju, da su sretni, da im je život čarolija, da čitaju knjige i ne gledaju u mobitele. Priznao je kako nema čarobni štapić, ali i da je sretan jer može konačno izgovoriti: ‘Monte Librić je otvoren!’Monte Librić traje do 28. svibnja i na njemu će, uz brojne tradicionalne i nove programske formate, po prvi puta biti održan i ‘Mali sajam ilustracija’ na kojem će publika moći vidjeti, ali i kupiti potpisane radove hrvatskih ilustratora. Također, programe Monte Librića premijerno će voditi Librić čarobnice, dok će posjetitelji i
posjetiteljice biti u prilici probati specijalni napitak Libromix koji će – sukladno temi Festivala, a to je ove godine ‘Čarolija’ – pojačati čarobne moći književnosti.

Među gostima Monte Librića su: Zdenko Bašić, Boris Dežulović, Mile Kekin, Nataša Ozmec, Nena Pavelić, Vanja Marković, Vibor Juhas, Srebrenka Peregrin, Erika Katačić Kožić, Ines Marciuš Kruljac, Jasmina Kosanović, Ana Salopek, Josip Čekolj, Roman Simić i Manuel Šumberac koje će, kroz razgovor o njihovim djelima, ali i drugim autorskim sklonostima, predstaviti Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac u ulozi Librić čarobnica. Tu će pretvarati ‘Circolo’ u glazbeni studio za najmlađe. Uz sve to premijerno će se održati i neizostavna Baka Librić bez koje se ovaj događaj ne može zamisliti.

Kao i svake godine, Festival dječje knjige Monte Librić će posebice njegovati dvojezičnu komponentu kroz tradicionalni program ‘Piύ che una storia’ koji se realizira u partnerstvu sa Zajednicom Talijana Pula i u njemu gostuju: David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago. Također, bit će održane radionice na istrovenetskom dijalektu te drugi izvedbeno scenski programi. Uz navedene pisce, spisateljice, ilustratore i ilustratorice, u goste Monte Libriću stigao je i David Litchfield – nagrađivani britanski ilustrator, domaćoj publici najpoznatiji po trilogiji o muzikalnom medvjedu.

Detaljan program 16. Festivala dječje knjige Monte Librić, kao i sve druge važne informacije, moguće je vidjeti na www.montelibric.hr

A. B. / Foto: Ivana Vareško


Knjižara Arkadija: Noć knjige za djecu i odrasle


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,