Knjižara Arkadija: Noć knjige za djecu i odrasle

Brojnim aktivnostima koje promiču čitanje u Noći knjige pridružuju se Školska knjiga i Lumen koji u subotu, 22. travnja, u zagrebačkoj knjižari Arkadija na Trgu bana Josipa Jelačića 14 organiziraju druženje s malim i velikim zaljubljenicima u pisanu riječ.

U jutarnjem dijelu programa djeca će uživati u Lego-radionici Marka Brajkovića (11 sati) i pričaonici Fora priča Danijele Miklec (12 sati) te sudjelovati u izvlačenju nagrada. Poslijepodne počinje program za odrasle (od 18 do 21 sat) u kojemu će posjetitelji saznati sve o popularnim izdanjima Školske knjige: ‘Sjeti se da si kraljica – Vodič za samopoštovanje u praksi’ Ive Belé i prvoj modnoj monografiji u Hrvatskoj ‘Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva’ Ive Körbler, Nenada Korkuta, Katarine Marić i Danice Dedijer.

U završnom dijelu Noći knjige, u programu pod nazivom ‘Lumenove zvijezde – predstavljanje nove knjige međunarodne književne senzacije 21. stoljeća’ urednica Miroslava Vučić razgovarat će sa svojim gostima o ‘Muzeju čuda gospođice Peregrine’ Ransoma Riggsa, bogato ilustriranom, jedinstvenom vodiču kroz svijet čudnovatih o kojima govori šestodijelni serijal (‘Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu’, ‘Šuplji grad’, ‘Knjižnica duša’, ‘Zemljovid za čudnovate’, ‘Konferencija ptica’ i ‘Pustošenje Vražjeg rala’) te knjiga kratkih proza ‘Priče o čudnovatima’.

Prva knjiga o kojoj će se razgovarati u 18 sati monografija je posvećena Loredani Bahorić, uspješnoj hrvatskoj dizajnerici koja se od samih početaka djelovanja svojom prepoznatljivom estetikom nametnula kao jedno od najvažnijih imena hrvatske modne scene. Razgovor o toj ikoni stila koja je svoj put gradila postupno, perfekcionistički i samokritički neće biti usredotočen samo na ekskluzivno izdanje – ‘Coffee Table Art Book’ s više od sedam stotina modnih fotografija – u nakladi Školske knjige.

Je li moda trajna ili prolazna kategorija? Je li Loredanin modni izričaj bezvremen? Zašto modni dizajn u hrvatskoj kulturi prolazi ispod radara? To su samo neka od pitanja oko kojih će urednica knjige Miroslava Vučić oblikovati razgovor s modnom dizajnericom Loredanom Bahorić, modnom kritičarkom Bojanom Radović, modnom agenticom Tihanom Harapin Zalepugin te kustosom i art-modelom Josipom Joškom Tešijom.

U 19 sati počinje razgovor o novoj knjizi Ive Belé ‘Sjeti se da si kraljica – vodič za samopoštovanje u praksi’ u kojoj autorica, poslovna savjetnica i trenerica načela uspjeha, prenosi vlastita profesionalna i osobna iskustva te daje niz dragocjenih savjeta o tome kako postići samopoštovanje, kako staviti sebe u središte u najpozitivnijem smislu te kako povlačiti poteze radi ljubavi, a ne zbog straha.

Jesu li naše nevolje i sitne zablude ekskluzivno naše? Postoji li osmišljen i učinkovit alat kojim možemo mijenjati sebe, zavoljeti se bezglavo i ludo da bismo mogli voljeti druge? Što zapravo znači biti kraljica? Urednici Miroslavi Vučić te će dvojbe pomoći riješiti Iva Belé, trenerica načela uspjeha i autorica knjiga ‘Sjeti se da si kraljica’ i ‘Vibracija uspjeha’, Izabela Vrtar, dugogodišnja glavna urednica magazina Sensa, i Lana Remenar, bookblogerica (book.dragon13).

Vrhunac večeri bit će predstavljanje nove knjige Ransoma Riggsa, autora antologijskih djela suvremenog fantasyja koji je svojim prvijencem ‘Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu’ privukao pozornost slavnog Tima Burtona, pa je on ekranizirao njegovu mračnu priču o djeci s natprirodnim moćima. I najveći obožavatelji popularnog serijala o čudnovatima otkrit će u novoobjavljenome ‘Muzeju čuda gospođice Peregrine’, u izdanju Lumena i prijevodu Ane Josić, neke nove tajne popraćene stotinama dosad neviđenih starih fotografija.

Zašto volimo Ransoma Riggsa i čudnovate? Jesmo li i mi čudnovate? Sva čudnovata pitanja postavljat će urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić, a svoju očaranost čudnovatima podijelit će s posjetiteljima Arkadije posve čudnovati bookblogeri: Petra Miočić Mandić (procitajto), Ivana Ferenčina (vrt_mame_ivane), Andrea Krajinović (lamonabooks), Lana Čorak (gospodin_i_gospoda_book), Filip Kružić (gospodin_i_gospoda_book) i Lana Remenar (book.dragon13).

J.M.M. / Školska knjiga


Knjižara Arkadija: Noć knjige s Harryjem Potterom


Tagged: , , , , , , , , ,