17. ZFF: Zlatna kolica za Ivanu Groznu

U kinu Tuškanac završen je 17. Zagreb Film Festivala (ZFF) i proglašeni su pobjednici.Žiri dugometražnog filma u sastavu redateljice Dane Budisavljević, redatelja Elmira Jukića i redateljice Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko-srpskom filmu ‘Ivana Grozna’ u režiji Ivane Mladenović. ‘Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije’, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film ‘Monos’ Alejandra Landesa.

https://www.youtube.com/watch?v=70JbMDvjv6U&feature=emb_title

Scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper i redatelj Mladen Stanić, okupljeni u žiriju kratkometražnog filma, odlučivali su o dobitnicima Zlatnih kolica u međunarodnom kratkometražnom programu i u programu domaćeg kratkog metra Kockice. Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je srpski ‘Posljednja slika o ocu’ Stefana Đorđevića. ‘Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze.’ Posebno priznanje žiri je dodijelio kinesko-francuskom filmu ‘Odustajanje’ Qiu Yanga.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film ‘Druker’ Rine Barbira. Žiri kratkometražnog programa dodijelio je nagradu uz riječi: ‘Vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, ‘Druker’ iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca. Redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.’ Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je filmu ‘Južno voće’ Josipa Lukića.

Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove prikazane na ranijim izdanjima ZFF-a, odnosno filmove koje je ZFF distribuirao u posljednjih desetak godina, ove je godine prvi put dodijelila publika ZFF-a. Najviše glasova publike s prosječnom ocjenom 4,82 dobio je ‘Jojo Rabbit’ Taike Waititija.

Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS (Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković) nagradile su film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ redateljice Dane Budisavljević. Festivalska publika također je glasala za filmove iz dugometražne konkurencije. HT nagrada publike tako odlazi australskom filmu ‘Mliječni zubi’ redateljice Shannon Murphy, koji su gledatelji ocijenili s 4,49.

Dodjelom nagrada završio je i bogat program Industrija Mladost! Nagrada za najbolji pitch 17. ZFF-a pripala je studentima AGRFT-a Ljubljana, Martinu Emeršiču i Jaki Žilavec za projekt ‘Tempest’.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na upravo završeno izdanje: ‘Najduže dosad festivalsko izdanje s novim lokacijama proteklo je jako dobro. Sve projekcije u glavnom programu bile su rasprodane što pokazuje da je publika bila zadovoljna odabirom filmova.’

P. H.


Tagged: , , , , , , , , , ,