18. ZagrebDox: Nagrađeni filmovi Sabaya i Dida

Na dodjeli nagrada u Kaptol Boutique Cinema proglašeni su pobjednički filmski naslovi 18. ZagrebDoxa. Glavne nagrade – Velike pečate – osvojili su filmovi ‘Sabaya’ Hogira Hirorija u međunarodnoj te film ‘Dida’ Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić u regionalnoj konkurenciji.Mali pečat dodijeljen je filmu ‘Djeca magle’ vijetnamske redateljice Diễm Hà Lệ. Filmu ‘Kao bubreg u loju’ redateljice Valerie Blankenbyl dodijeljena je nagrada FIPRESCI, nagrada Movies That Matter filmu ‘Kuća od krhotina’ danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta, nagrada Teen Dox filmu ‘Yaren i sunce’ redatelja Renate Raman i Jorena Slaetsa.

Međunarodnim žirijem predsjedala je redateljica Katarina Zrinka Matijević u kojem su još bili redatelji Mihail Gorobčuk i Dalibor Matanić. Veliki pečat u ovoj sekciji osvojio je film ‘Sabaya’, koji je žiri ‘opčinio trilerski napetom dramaturgijom, ludo hrabro kamerom, fascinantno mudrom montažom te nenametljivom, a iznimno promišljenom režijom.’ Ovo napeto ostvarenje o skupini hrabrih muškaraca koji riskiraju živote spašavajući jezidske žene iz zloglasnog ISIS-ova logora na ZagrebDox je stiglo ovjenčano nizom priznanja, uključujući i nagradu za režiju na Sundanceu.

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu ‘Dida’, a odluku je donio regionalni žiri čiji su članovi bili lanjska laureatkinja ZagrebDoxa Olga Lucovnicova, direktor Al Jazeera Mreže u Sarajevu Edhem Fočo i Sari Volanen, urednica finskog TV kanala Yle. ‘Dirljiv i melankoličan, no istodobno optimističan film o vlastitoj obitelji koji pripovijeda u pozitivnom tonu s dozama humora’, tim je riječima žiri ocijenio film.

Talijanski redateljski veteran Marco Bellocchio dobitnik je Nagrade mojoj generaciji, koju dodjeljuje Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa.

‘Od svih filmova koje sam dosad nagradio nagradom Mojoj generacije, ovaj mi je možda najbliži. Ne zbog 1968. kada se zbiva događaj koji trigira ovu priču, već prije svega zbog dileme koja je sažeta u naslovu filma. Autor, naime, u ovom filmu odgovara na pitanje odnosa društvenih, pa i revolucionarnih zbivanja u srazu s osobnim gubitkom, pa i osjećajem krivnje. Priča je to zapretena duboko u autorovoj intimi i hrabrost da se o njoj progovori zaslužuje daleko više od ove skromne nagrade’, stoji u njegovu obrazloženju.

M. T. / Foto: Samir Cerić Kovačević i Julien Duval


Tagged: , , , , , , , , , , ,