19. Latinsko idro na Murteru

Ovogodišnje Latinsko idro je 19. po redu. To je tradicionalno natjecanje starih drvenih brodova: leut, leut bez motora, gajeta, gajeta b/m, kaić, kaić b/m.latinsko-idro-murterProšle godine je sudjelovalo oko 60 brodova, a ove godine se očekuje desetak više. Tome u prilog ide lijepo mirno vrijeme koje je prošle godine skratilo i broj sudionika i još važnije duljinu staze, tako da se nije ušlo u murtersko more prema Kornatima.

Ove se godine očekuje ukupno trajanje utrke na stazi duljine od 3,5 do 5 milja (ovisit će o snazi vjetra u nedjelju oko 15 sati). Očekivano vrijeme trajanja utrke je od dva sata (pobjednici) do tri i pol sata (posljednji brodovi). Dužinske kategorije čamaca: od 7 m naviše leuti, od 5,51 m gajete, a unutar 5,5 cm. su kaići.

Inače se ovih dana događa mnogo popratnih manifestacija. U petak je prikazan dokumentarni film Andrejka V. Skračića ‘Srce žene ili 24/1’ na Staroj rivi, a u subotu će se održati koncert sakralne glazbe u crkvi sv. Mihovila na kojem nastupaju mezzosopranistica Nera Gojanović i Gordana Pavić kao pratnja na orguljama.

Vjekoslav Madunić


Murter-regata-S punim jedrima
Murter: Latinsko idro i fešta gajeta i leuta
Tagged: , , , , , , , ,