2. revija najboljih vina Zagrebačke županije

Više od 170 vrsta svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te 30-ak vrsta sireva predstavljeno je u hotelu Westin na 2. reviji najboljih vina Zagrebačke županije, u nazočnosti brojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina.‘Zagrebačka županija brojnim potporama kontinuirano podupire razvoj vinogradarstva i poljoprivrede u cjelini, a u ovoj godini za to je osigurala više od 15 milijuna kuna. Uvjeren sam da će te potpore, kao i sama Revija vina doprinijeti promoviranju vinara i Županije kao vinorodne regije čija vina osvajaju priznanja na brojnim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima’, rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da će natječaji za potpore u poljoprivredi biti raspisani u toku tjedna.

Zagrebačka županija s 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara u samom je vrhu u Hrvatskoj po broju vinara, vinskih etiketa i vinskih cesta te je predvodnica u promociji s Vinskom kraljicom, koja se kontinuirano kruni od 2003. godine. Tako je bilo i na ovogodišnjoj Reviji koju je uz aktualnu vinsku kraljicu Zagrebačke županije Mateju Hercigonju, uveličala i slovenska vinska kraljica Meta Frangež, dok su slovenski vinari bili posebni gosti izlagači.

U sklopu Revije, 38 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavilo je svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje i novinare organizirane i dvije stručno vođene radionice – ‘Bogatstvo okusa Zagrebačke županije – hrana i vino’ na kojoj se moglo naučiti sve o pravilnom sljubljivanju vina i hrane te radionica ‘Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina’.

Upravo je u sklopu Revije održana i promocija autohtone sorte vina Kraljevina Zelina, berba 2018. Inače, u Zagrebačkoj županiji 8 vinara ima odobrenje za stavljanje u promet vina s oznakom robne marke Kraljevina Zelina.

Z. Ž.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,