24. SFF: Premijera hrvatskog filma Sam samcat

Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježen je svjetskom premijerom hrvatskog filma ‘Sam samcat’ redatelja Bobe Jelčića, koji je zajedno s filmskom ekipom prošetao crvenim tepihom.Film ‘Sam samcat’ prati priču glavnog glumca, koji je nakon razvoda dobio minimalno vremena za susrete s kćeri koja živi s majkom. Nakon što pokrene spor kako bi se izborio za pravo da provodi više vremena s njom, ulazi u svijet birokracije. Film je prikazan pred punim sarajevskim Narodnim pozorištem, a publika nije skrivala oduševljenje novim Jelčićevim uratkom.

U sklopu Natjecateljskog programa premijerno je prikazan i film mađarske redateljice Zsófie Szilágyi ‘Jedan dan’ o tihom užasu svakodnevice 21. stoljeća kao i o pronalaženju snage da se istom izađe u susret.

Američki redatelj hrvatskih korijena Peter Radovich predstavio je svoj novi filmski uradak ‘Ima nešto u vodi / Something in the water’. Film ima za cilj predstaviti razumijevanje košarke na području bivše Jugoslavije, u zemlji najboljih košarkaša svijeta SAD-u. Priča prati životne priče košarkaša Luke Dončića i Dženana Muse.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba odabranih radova iz bogatog fotografskog opusa Nuri Bilge Ceylana, jednog od najcjenjenijih autora današnjice i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Počasno srce Sarajeva. Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, promatrača navode na razmišljanje. One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija. Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentiranog naratora i iznimno značajnog i etičnog umjetnika.

J. G. / Foto: Press SFF


Tagged: , , , , , , , , , ,