26. Dan narcisa: Opet na okupu nakon dvije godine

Prva proljetna subota protekla je u znaku 26. Dana narcisa, koji se nakon pune dvije godine vratio na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića.Obilježavanjem ovog iznimno važnog dana koji simbolizira borbu protiv raka dojke poslana je poruka ohrabrenja o nastavku pada smrtnosti ali i značajno upozorenje o važnosti pravilne prevencije kojom u ovim izazovnim vremenima zajedno možemo smanjiti porast oboljelih. Inspirativne priče hrabrih žena koje su pobijedile opaku bolest i savjeti stručnjaka dirnule su brojne građane te bez sumnje potaknule na razmišljanje o životnoj važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje.

‘Raduje me činjenica da smo 26. Dan narcisa uspješno odradili kao u stara dobra vremena i da je smrtnost žena od raka dojke u opadanju, a cilj nam je da i broj oboljelih žena bude što manji’, istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.Na Trgu bana Josipa Jelačića, liječnici su brojne zainteresirane građane educirali o tome kako prevenirati, pravovremeno prepoznati i liječiti rak dojke. Onima koji se bore s ovom bolešću, građani su pomagali donacijama za cvijet narcisa, koji već punih 26 godina predstavlja simbol borbe protiv raka dojke.

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka čiji podaci pokazuju da se odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%. Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150.000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

‘Ovakve akcije su jako važne, konkretno ova organizacija je u suorganizaciji grada, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Lige za borbu protiv raka. Namjera je upozoriti na važnost rane dijagnostike, zbog toga je danas ovdje i mobilni mamograf. Sve do nedavno rak dojke bio je prvi uzrok smrtnosti kod žena, sada je taj uzrok pao na treće mjesto. Taj trend nas veseli, a ovakve akcije služe da se taj pozitivni trend i nastavi’, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.Upravo u svrhu što ranijeg otkrivanja neželjenih promjena na dojkama u sklopu Dana narcisa postavljen je mobilni mamograf, a žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imale su jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje zbog velikog interesa nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu predbilježile su se i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima.

‘Incidencija raka dojke u Republici Hrvatskoj u porastu je, kao i u većini zemalja Europe. To je ponajviše rezultat sve dužeg očekivanog trajanja života, jer je većina žena koje obole starije životne dobi. Osim dobi, na povećanje rizika od obolijevanja utječu i drugi nepromjenjivi, najčešće hormonski čimbenici, kao što su ranija menarha, kasnija menopauza, kasnija dob prvog poroda te nuliparitet. Poznata je i povezanost nekih izmjenjivih čimbenika s rizikom od obolijevanja kao npr. uzimanje hormonske nadomjesne terapije i manjak tjelesne aktivnosti povećavaju rizik. S obzirom na to da su slabije mogućnosti utjecaja na pojavnost ovog raka, važno je redovito odlaziti na preglede kao bi se rak dojke otkrio u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje najveće’, istaknula je Andrea Šupe Parun iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

M. V. / Foto: Filipa PopovićaTagged: , , , , , , , , , , , ,