26. Porin: Najviše nominacija Massimu i Vojku V

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matisu objavljene su nominacije za 26. izdanje Glazbene nagrade Porin. Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja favorite je biralo među ukupno 2007 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 36 kategorija.Najviše prijava pristiglo je za kategoriju Pjesma godine (272), a velik je interes i za kategoriju Album (104). Organizatori ističu povećanje od 10% u broju nakladnika u odnosu na prethodnu godinu, posebice onih nezavisnih.

Prema glasovima struke najviše nominacija, po njih šest, osvojili su Massimo i Vojko V sa svojim suradnicima. Massimo konkurira u kategoriji Pjesma godine za singl ‘Nama se nikud ne žuri’ izveden u suradnji s grupom Vatra, za Najbolji album pop glazbe, za Najbolju vokalnu suradnju s grupom Vatra, a producent Nikša Bratoš nominiran je u kategoriji Najbolje produkcije za pjesmu ‘Lice varalice’ te još jednom u konkurenciji Najbolje snimke s Domagojom Perišićem. Album ‘Sada’ također je nominiran u kategoriji Najboljeg likovnog oblikovanja, a autori su Walter Sirotić, Dinko Tolić i Massimo.

Vojko V nominiran je u kategoriji Album godine, Pjesma godine, Najbolji album klupske glazbe, Najbolja muška vokalna izvedba, Najbolji video broj kojeg potpisuje Rino Barbir te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje autora Mate Žaje. Za Album godine nominirani su Mile Kekin s albumom ‘Kuća bez krova’, Goran Bare i Majke s albumom ‘Nuspojave’, Detour s albumom ‘TourDetour’, Vojko V s albumom ‘Vojko’ i Parni valjak s albumom ‘Vrijeme’.

U kategoriji Pjesma godine nominirane su pjesme: ‘Ako te pitaju’ autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić u izvedbi Petra Graše, ‘Bez tebe’ autora Nenada Borgudana u izvedbi grupe Detour, ‘Nama se nikud ne žuri’ autora Ivana Dečaka u izvedbi grupe Vatra s Massimom, ‘Rekao si’ autora Ante Pecotića koju izvodi Nina Badrić te pjesma ‘Ne može’ autora i izvođača Vojka V.

U kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe nominirani su Radojka Šverko s albumom ‘As Time Goes By (Live at Jazz.hr), Branimir Gazdik s albumom ‘Link’ te Zvjezdan Ružić Sextet s albumom ‘Pandaland’.

U kategoriji za Najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su Josipa Lisac, Nina Badrić i Antonela Doko, a za Najbolju mušku vokalnu izvedbu  Petar Grašo, Vojko V i Marko Tolja.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili album ‘Glas juga’ Gorana Karana, ‘Samo s tobom sam upoznao ljubav’ Marka Škugora te ‘Valkira’ Indire Forze. Josipa Lisac s albumom ‘From Croatia Records Studio – Tu u mojoj duši stanuješ…’ u suradnji s Goranom Martincem nominirana je u još tri kategorije: Najbolji album pop glazbe, Najbolja produkcija i Najbolja snimka. Suradnja s Hladnim pivom rezultirala je nominacijom u kategoriji Najbolja vokalna suradnja.

Goran Bare i Majke nominaciju imaju i u kategoriji Najbolji album rock glazbe te u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom gdje su im konkurencija Detour i Parni Valjak. Album ‘Nuspojave’ nominiran je u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje, koje autorski potpisuje Daniel Ille. Grupa Detour, osim nominacija za album i pjesmu godine, za glasove struke natjecat će se i u kategorijama Najbolji album pop glazbe te Najbolja izvedba grupe s vokalom.

U kategoriji za najbolji album klasične glazbe nominacije su osvojili album ‘Berislav Šipuš: Zajedno’ raznih izvođača, album ‘Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje’ Pavla Mašića te album ‘Ne le tue braze / U tvoje ruke’ vokalnog ansambla Antiphonusa.

Tko će osvojiti Porinovu statuu odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasovanja kada će svojim glasovima izabrati najbolje od najboljih, a dobitnici u svakoj od 36 kategorija bit će poznati na finalnoj dodjeli koja će se održati 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

U. N.


Tagged: , , , , , , , , , ,