27. Srce Sarajeva austrijskom filmu Velika sloboda

Na ceremoniji dodjele nagrada 27. Sarajevo Film Festivala okrunjeni su filmovi iz Natjecateljskog programa – igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Dodijeljena su i Srca Sarajeva za najboljeg redatelja/redateljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu te CineLink nagrade.Titulu najboljeg igranog filma jednoglasnom odlukom žirija odnio je austrijsko-njemački film ‘Velika sloboda’, austrijskog redatelja Sebastiana Meisea. Film je imao svjetsku premijeru u Cannesu, unutar programa Un Certain Regard. U poslijeratnoj Njemačkoj, Hansa višestruko uhićuju i zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stabilna veza u njegovu životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubojicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav.

Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich, dok nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu ‘Brdo na kojem riču lavice’, redateljice Luàne Bajrami. Film prikazuje u jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene koje gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

Milica Tomović proglašena je najboljom redateljicom za srbijansku dramu ‘Kelti’ smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji.

‘Sve što dolazi’, redatelja Mate Ugrina, nagrađen je za najbolji kratki film i jedini je nagrađeni iz Hrvatske. Priča je to o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu.

Natjecateljski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih. U selekciji dokumentaraca publika je mogla pogledati 16 filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu europsku, šest regionalnih i jednu bosanskohercegovačku. Najboljim dokumentarcem proglašen je film ‘Pejzaži otpora’, redateljice Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj koprodukciji. Taj film portretira Sonju, 97-godišnju ženu koja iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu, kako je bila partizanka u bivšoj Jugoslaviji te kako je završila u nacističkom logoru Auschwitz, ali uvijek puna prkosa i otpora.

Selekcija Natjecateljski program – studentski film sastoji se od 12 filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobili su ‘Ljetni planovi’, rumunjskog redatelja Alexandrua Mironescua. Proglašena je i dobitnica Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, koju je osvojila kosovska redateljica Norike Sefe (Tražeći Veneru).

A. P.


Tagged: , , , , , , , , ,