29. Vinistra: Više od 80 vinara u Poreču

U Poreču je, u sportskoj dvorani Žatika, otvorena 29. Vinistra, ovog puta u nešto drugačijem izdanju.Više od 80 istarskih vinara promoviraju vina na unificiranim štandovima, jer se na trećini dvorane pripremaju uzroci za najpoznatije svjetsko natjecanje u vinskom svijetu Concours Mondial de Bruxelles, koje će idući tjedan okupiti više od 350 ocjenjivača.

Ova dva velika vinska događanja potvrđuju status Istre kao iznimno atraktivne i cijenjene vinske regije, a najveću zaslugu u tome imala je Vinistra, danas visokoprofesionalna udruga vinogradara i vinara Istre. Na uspjehu čestitala joj je ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknuvši kako iza svakog cilja stoji veliki trud i rad.

‘Vinistra je velika manifestacija koja je nadrasla najprije regionalne, zatim hrvatske okvire i postala međunarodno prepoznata. Svega toga ne bi bilo bez vizije i ambicije da se bude najbolji, ali i bez ulaganja, ogromnog truda i kapitala kako financijskog, tako i onog najvrjednijeg ljudskog. Ministarstvo poljoprivrede podupire rad vinara pa je u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, takozvane Vinske omotnice, vinskom sektoru kao potpora različitim projektima, najvećim dijelom onima koji se odnose na vinarije izdvojeno nešto više od 20 milijuna eura’, poručila je ministrica poljoprivrede.Čestitkama udruzi Vinistra pridružio se i istarski župan Boris Miletić, zahvalivši joj što već tri desetljeća okuplja istarske vinare i promovira malvaziju i teran koji su mnogima sinonimi za Istru.

‘Trebalo je mnogo upornosti, rada i hrabrosti kako bismo postali poznata destinacija na vinskoj karti svijeta. Trebalo je prijeći taj put, ne tako davno naša vina nisu imali vrhunske epitete, a danas stojimo uz bok najboljima’, rekao je istarski župan.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić kazao je kako Vinistra nije samo izložba vina i vinarske opreme nego i brend Poreča i Istre, a Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu pri HGK, poručila je kako je najbolja potvrda uspješnog rada udruge Vinistra nadolazeći Concours Mondial de Bruxelles, koji se prvi put održava u Hrvatskoj.

Iza Vinistre, udruge vinogradara i vinara vrlo je intenzivno razdoblje, što je potvrdio i njezin predsjednik Luka Rossi.

‘Uz dva eventa iz nove serije Vintage by Vinistra na kojima smo u Zagrebu promovirali odležane malvazije i terane, potom tradicionalni En Primeur, Vinistra je prvi put samostalno nastupila na ProWeinu, najvećem svjetskom sajmu vina, a na tradicionalnom Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 14. Svijetu malvazija pali su svi rekordi, od najvećeg broja uzoraka do najvećeg broja sudaca. Perjanica ovog intenzivnog razdoblja otvaranje je 29. Vinistre i već sljedećeg tjedna održavanje jednog od najvažnijih svjetskih ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxellesa’, rekao je Rossi uz poziv ljubiteljima vina da posjete Poreč i Istru i uživaju u vrhunskim vinima i druženju s vinarima.

Na vinskoj manifestaciji koja traje do nedjelje 7. svibnja, priređen je bogat program te iznimna vina među kojima su i ovogodišnji šampioni s Vinistrina ocjenjivanja u travnju. Za jednodnevnu ulaznicu potrebno je izdvojiti 25 eura te još 10 eura povratne kaucije za čašu. Uz ulaznicu koja se ove godine može kupiti i online, Vinistra daruje vaučer u vrijednosti 5 eura koji se može iskoristiti u bogatoj pop-up vinoteci..

A. R. / Foto Merlo De Graia


Tagged: , , , , , , , , ,