30. obljetnica Instituta Ivo Pilar

Listopad za vodeću hrvatsku akademsku instituciju i pionira u istraživanjima, zagrebački Institut društvenih znanosti dr. Ivo Pilar u znaku je obilježavanja velike 30. obljetnice rada i djelovanja.Čestitke za uspješan dugogodišnji rad pristižu iz cijele Europe. Cijenjeni inozemni znanstvenici tijekom cijeloga mjeseca šalju video poruke u kojima pohvaljuju hrvatski doprinos znanosti i istraživanjima u području društvenih znanosti.

Listopadska događanja započela su gostovanjem povjesničara dr. Jaya M. Wintera u sklopu projekta ‘Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja’. Predavanje pod nazivom ‘ll the things we cannot hear: Sound, silence
and the memory of the Great War vodilo se idejom da je šutnja postala sastavni dio jezika sjećanja na Prvi svjetski rat. U svojem predavanju prof. Winter istaknuo je: ‘Zvuk i šutnja predstavljaju ograničenja sjećanja. Potrebno je istražiti u Prvom svjetskom ratu sve one praznine u prostoru u kojem se u središtu ne nalaze ljudi i govornici, već sve ono što je šutnja onih koji svjedoče o ratnim užasima, o onome što je na rubu sjećanja, a to je zvuk.’

Poruke čestitke za hrvatske znanstvene istraživače stigle su i iz Bugarske, Londona, Manchestera te Litve. ‘Sretna godišnjica, drage kolege s Instituta Ivo Pilar! Kao Zaklada Sofijske platforme u Bugarskoj vrlo
smo zahvalni na prilici da surađujemo s dr. Caroline Hornstein Tomić u kontekstu međunarodnog projekta Tranzicijski dijalog, partnerstva između Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Litve, Poljske i Ukrajine’, istaknula je Louisa Slavkova iz Bugarske, Zaklada Sofia Platform.

Profesor Gary Bosworth voditelj je istraživanja na Odjelu za poduzetništvo, inovacije i strategiju, dio je istraživačkog centra iNCITE na Sveučilištu Northumbria. Kao aktivni istraživač u područjima ruralnog poduzetništva i regionalnog gospodarskog razvoja, član je DEFRA-inog Savjetodavnog odbora za ruralna područja i Upravljačke skupine za ruralne inovacije na sjeveroistoku zemlje. Također je supredsjedatelj ISBE-ove Mreže ruralnog poduzetništva i član Udruge za regionalne studije.

‘Čast mi je što imam priliku surađivati s istraživačima Instituta Ivo Pilar, dr. sc. Anitom Bušljetom Tonković te znanstvenom novakinjom Emom Bašić na Ruralika projektu. Veselimo se seminaru koji će se održati na Sveučilištu Northumbria gdje ćemo diskutirati o nastavku suradnje te o mogućnostima napretka za obje naše regije’, u svojoj je poruci istaknuo prof. Gary Boswort.

‘S kolegama istraživačima s Instituta Ivo Pilar surađujem više od deset godina. Tijekom deset godina, radili smo na raznim projektima. Stručnjaci s Instituta Ivo Pilar iznimne su profesionalnosti, pouzdanosti te produktivnosti. Veselim se nastavku suradnje s kolegama s Instituta te se veselim novim poslovnim prilikama koje su pred nama’, istaknuo je Rary Pollok s Manchester Metropolitan Sveučilišta, koji je voditelj jednog trenutnog i dva ranija H2020 projekta zajedno s Institutom Ivo Pilar.‘Zadovoljstvo nam je čestitati vašem Institutu i višem istraživaču Dr. Caroline Hornstein Tomić izražavajući našu zahvalnost za sjajnu suradnju na međunarodnom istraživačkom projektu: REMIT- Društvene doznake (re) migranata u usporednoj perspektivi (Hrvatska, Litva, Poljska)’, istaknuo je dr. Vytis Čiubrinskas sa Sveučilišta Vytautas Magnus iz Litve.

I. T. / Foto: Select PRTagged: , , , , , , , ,