41. SGJ: Završnica Zagrebačkim solistima i mladim glazbenicima

Završni koncert 41. Samoborske glazbene jeseni (SGJ) pripao je Zagrebačkim solistima, dirigentu Davoru Keliću i vjesnicima glazbene budućnosti, učenicima Glazbene škole Ferdo Livadić.zagrebacki_solistiPriliku predstaviti se samoborskoj publici u franjevačkoj crkvi dobili su Jan Plevko (klarinet), Agata Živoder (alt saksofon), Marija Ostrugnjaj (alt) i Marko Blašković (bisernica). Svojim nastupom najavili su da će se festival koji je u velikoj mjeri posvećen upravo promociji domaćih i stranih mladih talenata moći u skoroj budućnosti osloniti i na nove domaće glazbene snage.

Večer je počela samostalnom izvedbom Zagrebačkih solista Divertimenta za gudače u D-duru, KV 136 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Potom je klarinetist Jan Plevko s gudačima odsvirao Introdukciju Carl Maria von Webera, da bi mjesto na pozornici preuzela saksofonistica Agata Živoder koja se uz gudače i udaraljke predstavila skladbom Brune Bjelinskog, Sinfonietta. Uslijedili su Rumunjski narodni plesovi Bele Bartoka, da bi nakon toga crkvu svojim altom ispunila Marija Ostrugnjaj arijama Lascia ch’io pianga iz opere Rinaldo Georga Friedricha Händela te Che scompiglio iz Mozartove opere La finta semplice. Za sami kraj Paganinijeve Introdukciju i varijacije na temu Dal tua stellato soglio iz Rossinijeve opere Mojsije u Egiptu, u obradi za bisernicu, izveo je Marko Blašković.

Time je završeno 41. izdanje Samoborske glazbene jeseni. U nešto više od dva tjedna svakodnevnih glazbenih programa publici se predstavio niz uglednih svjetskih i domaćih solista i ansambala: Aljoša Jurinić, Latica Anić, Krešimir Starčević, Camerata Cantilly, Cantus Ansambl uz dirigenta Berislava Šipuša, Franjo Bilić, Gernot Süßmuth, Jelena Očić, Frank Immo-Zichner, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, Lana Genc, Leon Košavić, Neue Vocalsolisten, Zagrebački solisti i učenici Glazbene škole F. Livadić. Održano je i 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić na kojem je prva nagrada pripala nizozemskom Kvartetu Ardemus, a nagrada za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora pijanistu Lovri Marušiću. Na Festivalu su i praizvedene dvije skladbe: mass:distance:time njemačke skladateljice Karole Obermüller, pobjednice Natjecanja skladatelja New Note koje se odvija u okviru SGJ po peti put, te B-SIDE: Tschai 4/1 mlade hrvatske skladateljice Sare Glojnarić. U prvom tjednu Samoborske glazbene jeseni održan je još jedan Ivana Bilić Marimba Week koji je okupio mlade udaraljkaše iz cijele Europe na majstorskim radionicama i ponudio nastupe svjetski uglednih izvođača i skladatelja glazbe za udaraljkaške instrumente: I.N.K. Experiment Duo, Flamaduo, Gregor Hrovat, Garrett Mendelow i Satoko Hayami, Momoko Kamiya, Lucas Guinot, Marko Mihajlović, Eva Mach, Filip Merčep i Jean-Luc Rimey-Meille. Također je predstavljen projekt Sudar Percussion ansambla s obradama albuma Oxygen Jean-Michel Jarrea. Samoborsku glazbenu jesen pratila je i izložba Dr. Franjo Kresnik – između umijeća i umjetnosti.

SGJ


Aljoša-Jurinić
Tagged: , , , , , , , , ,