47. Samoborska glazbena jesen: Kian Soltani i gosti

Koncertom jednog od trenutačno najboljih i najtraženijih violončelista mlađe generacije Kiana Soltanija i njegovih gostiju, u Župnoj crkvi Svete Anastazije svečano je otvorena 47. Samoborska glazbena jesen.

Popularnost Festivala i atraktivnost njegovih izvođača potvrdila je brojna publika koja je glasnim pljeskom nagradila mlade glazbenike, a tražio se i bis. Sam Kian u veselom se raspoloženju obratio publici usred koncerta te istaknuo kako mu je iznimna čast sudjelovati na 47. Samoborskoj glazbenoj jeseni te dovesti u Samobor vrhunska imena.

Kian Soltani & Friends; Petrit Çeku na gitari, Aleksandra Šuklar na udaraljkama, Marc Bouchkov na violini, Alexey Stychkin na violini i Sindy Mohamed na violi izveli su djela koja potpisuju skladatelji de Falla, Cassadó, Granados, Piazzolla, Živković i Sollima. Isti glazbenici nastupit će na Samoborskoj glazbenoj jeseni i u nedjelju, 25. rujna u 20 sati u Župnoj crkvi svete Anastazije.

Usmjerenost na mlade talente, ugled i pozitivan razvoj Samoborske glazbene jeseni pohvalila je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje koja je u ime Ministarstva kulture i medija svečano otvorila Festival.

Umjetnički ravnatelj Festivala Srećko Bradić rekao je kako je u 47 godina kontinuiteta imao zadovoljstvo upoznati nebrojene domaće i strane umjetnike koji su Samobor obogatili vanserijskim iskustvima glazbenog muziciranja.

‘Čini mi se da je ipak najveća vrijednost Festivala, jedan snažan poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje. Konačno, ova godina nam je donijela pravu slobodu od pandemijskih mjera, prepreka koje su nas priječili u potpunom uživanju u koncertima’, istaknuo je Bradić.

Program 47. Samoborske glazbene jeseni, uz prijenos na HTV-u 3, nastavljen je u subotu kada je u samoborskoj Kino dvorani publika imala priliku vidjeti i čuti nastup tenora svjetskog glasa Krešimira Špicera i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Samoborska glazbena jesen će kroz ukupno 10 dana posjetiteljima ponuditi 15 koncerata, tradicionalno 19. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 11. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note.

S.B. / Foto: Šime Modrić


46. Samoborska glazbena jesen: Završnica u znaku Mozarta i Brahmsa


Tagged: , , , , , , , , , ,