56. Goranovo proljeće

56. Goranovo proljeće, naša najstarija i najznačajnija pjesnička manifestacija, održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli.

Na konferenciji za medije 56. Goranovog proljeća govorili su Ana Brnardić Oproiu, članica odbora Goranovog proljeća i Marko Pogačar, predsjednik odbora Goranovog proljeća. Dizajn festivalskih materijala potpisuju Tina Ivezić, Damir Prizmić i Ana Kovačić. Skulptura Nagrade Ivan Goran Kovačić djelo je akademskog kipara Igora Rufa.

Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta.

Na Goranovom proljeću gostovat će 40 pjesnika iz 14 zemalja. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Posebno će biti predstavljena pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio.

Za glazbeni identitet ovog festivalskog izdanja brinu se Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe. Festival se otvara 20. ožujka u 20 sati u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj 22 u Zagrebu.

Novu Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dobila je zbirka ‘Mehanika peluda’ Martine Vidaić, a Gorana za mlade pjesnike osvojio je Denis Ćosić.

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopise Tomislava Augustinčića (‘Ipak, zora’), Nine Bajsić (‘Pjesme za svaki slučaj’), Lane Bojanić (‘Pribor za lov i vremeplov’), Karle Crnčević (‘Linije bijega’) te Ljiljane Logar (‘Zbirka’).

Rukopis nagrađenoga mladog pjesnika Denisa Ćosića ‘Crveno prije sutona’, među pristiglim rukopisima istaknuo se kao kompaktna knjiga pjesama u prozi koja od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta unutar cjelina onaslovljenih: ‘U žutoj travi’, ‘Crveno prije sutona’, ‘Kopito od zvijezda’ i ‘Podijeliti pomrčinu’. Kako je vidljivo iz naslova cjelina, a tako je i u tekstovima u knjizi, lirski se iskazivač usredotočuje na vizualnost i, kasnije, taktilnost. Zvuk se pojavljuje tek minimalno, poneki zvon zvona propara prostor, poneko struganje više je u boji nego u zvuku, ali u bitnome ovo je knjiga tišine.

Knjiga je to utihla, umirena prostora prije sutona, prije kraja dana, prije kraja osobnog ciklusa lirskog subjekta, ali i prije kraja jednoga mitološkog i/ili civilizacijskog ciklusa. Taj nam ključ čitanja, koji čak nije ni jako samozatajan, nudi i autor otvarajući rukopis knjige citatom iz Chevalierova i Gheerbrantva Rječnika simbola upravo o simbolu sutona koji: „Izražava završetak jednog ciklusa pa prema tome i pripremu obnavljanja.“ (…)

Ta nemoć, ispražnjenost, rasap koji možda hoće, a možda i neće izroditi novi početak na razini motiva i tema, spretno se dočekuju u dobro pogođenu izrazu, dobro pogođenim slikama i dobro organiziranim ciklusima koji svoj svijet izgrađuju uvjerljivo i domišljato. Jasno je da su uvjerljivost i domišljatost samo početne koordinate i jednoglasna preporuka za nagradu, za čitatelja koji se u pjesničkom tekstu kreće i snalazi spram vlastitog iskustva jezika poezije koji je uvijek drukčiji – od prapočetnog, početnog i naizgled završenog.
Evelina Rudan

PROGRAM 56. GORANOVOG PROLJEĆA
srijeda, 20. ožujka
OTVORENJE 56. GORANOVOG PROLJEĆA
20:00, Scena F22 Akademije dramskih umjetnosti (Frankopanska 22), Zagreb

četvrtak, 21. ožujka
DODJELA NAGRADA
12:00, Dom kulture Lukovdol
ČITANJE PJESNIKA/INJA
20:00, Omladinski kulturni centar Palach, Kružna ulica 8, Rijeka,

petak, 22. ožujka
PREDSTAVLJANJE PLATFORME VERSOPOLIS
12:00, Book caffe Dnevni boravak, Rijeka
ČITANJE PJESNIKA/INJA
19:30, Klub Kotač, Ul. Ljudevita Gaja 3, Pula

subota, 23. ožujka
ZATVARANJE 56. GORANOVOG PROLJEĆA
20:00, MM centar, Studentski centar, Savska 25, Zagreb

G.P.


Otvoreno 55. Goranovo proljeće

Tagged: , , , , , , , , , , ,