56. Križevačko veliko spravišče

Od 7. do 9. lipnja održat će se 56. Križevačko veliko spravišče – špelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara uz bogat popratni program.

Manifestacija ‘Križevačko veliko spravišče’ svoje je ime dobilo u znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera te njome nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. U tradicionalnoj špelanciji pomirbe podsjeća se na nastanak Križevačkih štatuta, gradom voze kočije i defiliraju povorke, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela – pomirba započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora. Ovo je najveća interaktivna predstava na otvorenom u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Brojna događanja odvijat će se na 21 lokaciji u gradu. Sa prozora Glazbene škole čut će se pjesme, a zabavu i smijeh osigurat će akrobati i klauni. Sve započinje u petak, 7. lipnja, kada će u 20,30 sati krenuti velika svečana povorka kroz grad, a nakon dolaska do glavne pozornice na Strossmayerovom trgu kreće predstava pomirbe. U iščekivanju koncerta Urbana&4, posjetitelji mogu posjetiti Pivišče, promatrati noćno nebo i vatromet, pa se zagrijati uz ritmove elektronske glazbe RESET.

Subotnje jutro, 8. lipnja, rezervirano je za dječje programe – od radionica i edukacija o prometu i zdravlju, do dječje spraviščijade znanosti i kulture i POOHfesta, svatko će pronaći nešto za sebe. Svima već rastu zazubice jer od 13 sati svi će imati prilike kušati svatovskog vola od 600 kg koji će se na ražnju peći 14 sati. Nadamo se i da će biti malo vjetra jer će K.U.F.E.R. održati zmajarsku radionicu i prezentaciju letećih zmajeva, a nakon njih izvest će leteći cirkus kabare i žonglerski show. Večer će započeti predstavljanjem povijesnih postrojbi i pucanjem iz topa te svadbenom povorkom, nakon kojih iskusite večer vina i čvaraka, a zatim krenite na warm up party kako bi dočekali koncert Gazdi i Vojka V.

Tko neće feštati do jutra, u nedjelju 9. lipnja prijepodne kreću keramičarske radionice i prikaz običaja umivanja. No, ni u nedjelju nećete ostati gladni jer lovci kuhaju nekaj finoga. Kaj?! – Dođite i provjerite. Na Sajmu vinila pronađite ploču omiljenog banda pa se nakon zasladite štruklima mjesnih odbora i gradskih četvrti Križevaca i gvercom. Ples, cirkus i vatreni tango uvertira su u proglašenje pobjednika natjecanja za najljepši štand Spravišča, a potom i predstavu ‘Ponovno svađa’, u kojoj ćemo saznati hoće li se purgeri i šljivari pomiriti ili ponovno još jače posvaditi. Ovogodišnje izdanje Spravišča završit će uz hitove Gibonnija.

Posjetitelje svakodnevno očekuje Sajam obrta, zanata, rukotvorina i domaćih proizvoda, Medni kutak, izložba ‘Oj djevojko evo ti svatova’ te „edukacija s nogu“ Znate kaj je bilikum?, djeca će se zabavljati u lunaparku, a ako ogladnite čekaju vas brojni štandovi s tradicionalnim križevačkim štruklima i brojnim delicijama tog kraja.

M.T. / Foto: Promo


Pomirba kalničkih šljivara i križevačkih purgera

Tagged: , , , , , , , ,