6. Ja BiH festival u Zagrebu

Otvorenje šestog po redu izdanja Ja BiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu privuklo je brojne poklonike glazbene i gastro scene te najavilo dane prepune zanimljivih zbivanja.Sarajevo je opet osvojilo Zagreb – zaključili su to mnogi koji su sinoć u Caffe Galeriji Velvet nazočili predstavljanju novog izdanja Ja BiH festivala, čiji su organizatori najavili uzbudljive dane pred nama. Predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH… Ismet Efendić i umjetnički direktor festivala Ivica Propadalo zahvalili su svima na dolasku te obećali brojne zanimljivosti, od filmova i koncerata do izložbe primijenjenog dizajna.

S riječi na djela odmah su prešle kustosica i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić i TV novinarka Vlatka Kolarović, koje su nazočne provele kroz svijet glazbe, hrane i vina na Sarajevskom pikniku prijateljstva. Okupljeni, među kojima su se našli Bobo Jelčić, Zdenka Kovačiček, Marijana Mikulić, Enes Kišević, Đelo Hadžiselimović, Mia Biondić, Ines Preindl, Tomislav Bahorić, Daniela Trbović i drugi, potom su uživali u mini-koncertu sopranistice Ane Babić i pijanista Emira Mejmerića koji su kroz glazbu uspješno dočarali duh Sarajeva kao grada bogate povijesti i prepoznatljivog šarma. Za odlično raspoloženje do samog kraja večeri u Velvetu pobrinuli su se osnivačica Kluba Papica, Željka Stošić, i vlasnik restorana Sofra, Edin Hukanović, čiji je gastro event dokazao da ništa ne podiže raspoloženje bolje od ukusnih zalogaja.

U nastavku tjedna Zagrepčane očekuju brojni zanimljivi sadržaji. Izložba proizvoda modnog brenda Wool Fabrique donosi istovremenu zanimljivu i dirljivu priču o francuskoj dizajnerici bosanskohercegovačkih korijena Mayi Bekto i njenoj borbi za očuvanje tradicionalnog umijeća tkanja. Nešto kasnije u Kinoteci redatelj Ademir Kenović kroz dokumentarni serijal ‘Hoću kući’ preispitat će uvijek aktualnu tematiku odlaska iz zemlje rođenja i poimanja nacionalnog identiteta. U četvrtak je u Kinoteci promocija dokumentarnih filmova ‘Dvije škole’ redatelja Srđana Šarenca i ‘Srce od drveta’ redatelja Namika Kabila, dok će petak biti rezerviran za premijeru filma ‘Posljednja barijera’ redatelja Jasmina Durakovića i koncert indie-punk-jazz grupe Sandy Stories. Posljednji dan festivala obilježit će posjet redatelja i glumačke ekipe ‘Posljednje barijere’ udruzi SpajaLICE te koncert grupe Barimatango.

Partneri festivala su Hrvatski Kulturni Centar HKD Napredak iz Sarajeva i Napretkov Kulturni Centar.

P. R. / Foto: John Pavlish


4. Ja BiH festival: Sarajevska noć u Zagrebu

Tagged: , , , , , , , , , ,