7. Vinfest u Benkovcu: Sve više dobrih vina

Prvi je dojam nakon proglašenja rezultata na benkovačkom 7. Vinfestu –  Festivalu vina sjeverne i srednje Dalmacije, da se broj dobrih vinara i vina na ovom području povećava.7. Vinfest BenkovacI dok su u posljednjih pet-šest godina vladali Nadinjani (Škaulj, Vrsaljko, Tomislav i Marko Glavić) ili Poljoprivredna zadruga Mas-vin iz Polače, koji su se na taj način etablirali osvajajući i prestižne međunarodne nagrade u Londonu i Bratislavi, ove godine je čak dvije prve od četiri nagrade, osvojio do tog trenutka meni nepoznati vinar iz Novigrada – Vjeko Sinovčić. Ali nije samo on od novih i, iskreno rečeno, manje poznatih vinara dobio nagradu. Za širu publiku su sigurno nova lica i iznenađenje nagrađeni u kategoriji crnih vina u postupku proizvodnje Zdravko Žuža iz Podgradine, Branko Kutija (gradonačelnik Benkovca) iz Lisičića, a svakako su to i šampioni u kategoriji bijelih vina u postupku s osvojenih 87 bodova obitelj Fiolić iz Zadra te Poljak vina d.o.o također iz Zadra i Zvonimir Bačić iz Lisičića.

Jednom rječju ili rečenicom, širi se baza kvalitetnih vina i vinara u zadarskom zaleđu, točnije širem području Benkovca. Ako tome dodamo i činjenicu da ove godine svoja vina nisu prijavili Kraljevski vinogradi iz Petrčana, da nije bilo Anića iz Smilčića, Jokića iz Lišana Tinjskih niti velikoga proizvođača Jurjevića, onda dolazimo do podatka da ova vinska regija u sjevernoj Dalmaciji već sad ima dvadesetak ozbiljnih vinara koji će, kako izgleda, ubuduće još više rasti.

7. Vinfest Benkovac-pobjedniciStručna komisija pod vodstvom dr. sc. Ivane Alpeze iz Hrvatskoga zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo i dipl. ing. agronomije Zvonimira Vlatkovića, odabrala je 71 uzorak u postupak ocjenjivanja. Od toga je 27 vina prisutno na tržištu, a 44 su još u postupku proizvodnje. Također su uvrstili dva vina izvan kategorija ocjenjivanja – aromatizirano crno vino višnjom maraskom Bože Bačića iz Podgrađa i desertno vino od maraštine – prošek Stjepana Vučemilovića.

Svečanost dodjele nagrada je tradicionalno održana u kaštelu Benković na uzvisini iznad grada s koje se može lijepo vidjeti veliki dio Ravnih kotara. Hranu je pripremao poznati zadarski kuhar Renato Kraljev, ali je imao skučeni izbor od dva jela. Kosani odrezak od janjetine punjen špinatom, šalša i palenta te za predjelo minijaturna paštetica od janjećih jetara s pjenicom od blitve, lavandom i crvenim paprom. Ukusno, ali malo brate… za sva vina koja smo trebali probati.

Nagradu za ukupnog šampiona, mješavinu crnih sorti Triangolo (89 bodova) osvojio je OPG-a Vjeke Sinovčića, a osvojio je i prvu nagradu u kategoriji bijelih vina na tržištu s kupažom Favorit. Sinovčić je mnoge godine proveo na radu u inozemstvu, a prije devet godina je počeo saditi vinograde. Danas ima oko 4000 trsova bijelih i crvenih sorti. Prošle godine je proizveo tako potentna vina da ćemo s velikom znatiželjom iščekivati rezultate berbe 2016. Ugodno iznenađenje je priredila obitelj Fiolić iz Zadra, koja je dobila nagradu za prvo mjesto u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje. Veseli podatak da su oni i Poljak d.o.o iz istoga grada puni mladih entuzijastičnih ljudi koji vole svoj posao i sigurno će još godinama dobivati priznanja.

7. Vinfest Benkovac-Kaštel BenkovićLijepa vinarska gesta, jer su za stolovima pretežito sjedili vinari, bila je aukcija boca vina u dobrotvorne svrhe. Pobjednički stol je otkupio dvadesetak boca, a prikupljena sredstva su predana Udruzi Zajedno iz Benkovca, koja skrbi za djecu s teškoćama u razvoju.

Benkovčani su ugostili i naše Gradišćance – Barbaru Prpić i Matu Klikovića – austrijske vinske vitezove koji odlično surađuju s Hrvatskom bratovštinom vinskih vitezova i mnogim našim vinarima.

Tradicionalno, na glavnoj gradskoj šetnici održan je Bukara fest, vinska svečanost u kojoj su sudjelovali gotovo svi vinari toga kraja. Završno još jednom naglašavam da vinogradarstvo i vinarstvo zadarskoga zaleđa sa čvorišnom točkom u Benkovcu, velikim koracima iz godine u godinu grabi naprijed. Povećavaju se površine pod lozom, dobija se sve veća kvaliteta vina i ne manje važno vinara, dobrih, je sve više…

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Tomislav Glavić u vinogradu
Tomislav Glavić: Šampion 6. Vinfesta u Benkovcu
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,