750. izvedba mjuzikla Jalta, Jalta

Glazbeno i glumačko remek-djelo Jalta, Jalta obilježava još jednu veliku obljetnicu! Prošlo je gotovo pet desetljeća od praizvedbe najuspješnijeg hrvatskog mjuzikla autora Milana Grgića i Alfija Kabilja, a svaka nova izvedba jednako ostavlja bez daha zagrebačko Kazalište Komedija i za svaku se i nakon toliko godina traži ulaznica više.Ovog će se četvrtka, 22. veljače svečano obilježiti 750. izvedba, prva bez redatelja Vlade Štefančića koji je, u svojim obraćanjima ansamblu uvijek govorio: ‘Čuvajte nam Jaltu!’

‘Sretan sam što smo dostigli tako fantastičnu brojku, a to je još jedna potvrda da smo Milan Grgić, Vlado Štefančić i ja uspjeli napraviti jedno nesvakidašnje djelo koje je tako sjajno odjeknulo i koje publika i kritika svih generacija prihvaća s velikim entuzijazmom. Moram priznati da sam oduševljen sa svakim ansamblom koji je do sada igrao Jaltu. Originalni ansambl je bio izvanredan i tu moram spomenuti Sandu, našu divu svjetskog glasa. Sadašnja postava je uistinu fascinantna i ne znam koja Nina Filipovna je bolja’, izjavio je Alfi Kabiljo te dodao: ‘Jalta je uvijek aktualna, jer će taj nepisani sukob između velikih sila koji se reflektira na male narode i države uvijek postojati. No, bez obzira na sve, uvijek se trebamo veseliti, nadati se i vjerovati u svjetski mir i dobro. Upravo se ta težnja Milana Grgića i mene reflektirala na pjesmu Neka cijeli ovaj svijet, koja je postala neslužbena himna i koja se danas izvodi na raznim svečanostima. Želim Jalti da i dalje tako sjajno plovi u ovim nemirnim svjetskim morima.’

Glumačku postavu kojom će se obilježiti velika obljetnica čine Sandra Bagarić, Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Jasna Palić Picukarić, Dario Došlić, Denis Grabarić i Adam Končić, a orkestrom i zborom Kazališta Komedija ravnat će maestro Veseljko Barešić.

Praizvedba mjuzikla ‘Jalta, Jalta’, u režiji Vlade Štefančića, bila je davne 1971. godine, a glavnu glumačku i pjevačku postavu činili su Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stanley i Vlado Krstulović kao Larry, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo. Prometnuvši se odmah u veliki hit, ‘Jalta’ je na repertoaru Kazališta Komedija bila do 1995. te je izvođena u jednoj jedinoj postavi. Gostovala je širom bivše države, čak 17 puta na ljubljanskim Križankama, 14 puta u Italiji, a od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku. U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija izvodila Jaltu i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova i na Zagrebačkom velesajmu, a do danas ju je vidjelo oko 450.000 gledatelja.

Iako su je postavljala i druga kazališta (u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu i Beču), ponovnim postavljanjem omiljenog mjuzikla u Komediju 2010. godine svi su se složili da se ‘Jalta vratila kući’. U najnovijoj produkciji veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne, Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley, Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić u ulozi Brigadirke te Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel, a dirigenti su Veseljko Barešić i Krešimir Batinić. Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić.

I. Č.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,