8 hrvatskih filmova na 43. beogradskom FEST-u

Film ‘Takva su pravila‘ redatelja Ognjena Sviličića uvršten je u glavni natjecateljski program 43. FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, koji će se održati od 27. veljače do 8. ožujka. U ostalim festivalskim programima bit će prikazano još sedam domaćih naslova.
43. Beogradski FESTSviličićev film će se u glavnom programu natjecati s još 14 filmova. Međunarodni peteročlani žiri odlučivat će o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenarij, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi.

U program Forum uvrštena su tri filma: ‘Zagreb Capuccino’ redateljice Vanje Sviličić, manjinska švicarsko-hrvatska koprodukcija ‘Cure – Život druge‘ redateljice Andree Štake te slovensko-hrvatska koprodukcija ‘Inferno’ slovenskog redatelja Vinka Möderndorfera.

U programu Srpski film bit će prikazana još dva naslova nastala u hrvatskoj koprodukciji: ‘Spomenik Michaelu Jacksonu’ u režiji Darka Lungulova i ‘Ničije dijete‘ u režiji Vuka Ršumovića. U programu Microwave, posvećenom niskobudžetnim filmovima, bit će prikazan film ‘Memoari slomljenog uma’ pulskog redatelja Danila-Lole Ilića.

U hommage programu posvećenom Mileni Dravić, ovogodišnjoj dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, publika će vidjeti i film ‘Rondo’ Zvonimira Berkovića, nastao 1966. godine. Uz Milenu Dravić, nagrada Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti bit će dodijeljena i ruskom redatelju Aleksandru Sokurovu.

FEST se održava od 1971. godine i svoju je regionalnu i svjetsku popularnost imao tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, te danas drži reputaciju najvažnije filmske manifestacije u Srbiji. Na 43. FEST-u bit će prikazano 90 premijernih i 34 reprizna filma.

HAVC

Tagged: , , , , , , , ,