8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek otvorio je 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda koji se održava na zagrebačkom Europskom trgu i na kojem izlaže 50 proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske.

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu u povodu Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada. Dio ponude sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU – Varaždinsko zelje, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica, Ogulinsko kiselo zelje, Zagorski bagremov med, Međimursko meso z’ tiblice i Zagorski mlinci te dva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom – Ludbreški hren i Varaždinsko bučino ulje.

Državni tajnik Tušek naglasio je kako se Hrvatska na EU razini ponosi s 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije te kako su trenutno u postupku još četiri proizvoda – Samoborska češnjovka, Lumblija, Meso istarskog goveda – boškarina i Dalmatinska janjetina.

U povodu Sajma zimnice organizirano je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. U stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede, a ocjenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija.

Na svečanosti otvorenja Sajma zimnice proglašeni su šampioni, pa je tako pobjedu u kategoriju sirupi odnio miješani sirup od cvijeta i bobica bazge – OPG Štefanec, u kategoriji sokovi ekološki matični sok sibirske borovnice – Demetra Alfa, među džemovima/marmeladama/pekmezima najbolje je ocijenjen pekmez od šljiva – OPG Kranjčević, a među umacima, namazima i ostalim namaz od butternut tikve – OPG Prpić. Šampion u kategoriji kiselo povrće je kisela paprika punjena zeljem – OPG Drempetić, u kategoriji rakije damaskino rakija od šljive – Obrt MAMM, u kategoriji likeri liker sibirska borovnica – Demetra Alfa, dok je najboljim octom proglašen ocat sibirska borovnica – Demetra Alfa te najboljim inovativnim proizvodom mili mali črni česn – OPG MILI MALI. Šampionom cjelokupnog 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla proglašen je namaz od butternut tikve – OPG Prpić.

Više o Sajmu na poveznici https://sajamzimnice.mps.hr/.

Priredio: Tomislav Radić/ Foto: Marko Čolić


Family mall: Prvi sajam skijanja


Tagged: , , , , , , , , , ,