95. rođendan Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Glazbena perjanica Grada, profesionalni glazbeni sastav koji uspješno djeluje od 1925., umjetničko tijelo koje njeguje glazbenu tradiciju već od Dubrovačke Republike, Dubrovački simfonijski orkestar (DSO), kao neizostavna karika raznolikog hrvatskog kulturnog i glazbenog naslijeđa, ove godine slavi 95. rođendan.Dubrovački simfonijski orkestar, koji čine profesionalni akademski glazbenici sa svjetskim pedigreom, nekoć davno nastao je na krilima mladenačkog entuzijazma, maturanata dubrovačke Gimnazije, a danas zahvaljujući godinama plodonosnog, kreativnog i nagrađivanog rada, uživa kultni status među poklonicima (klasične) glazbe, kao i hrvatske kulturne scene, ‘svirajući’ na magičnoj granici uvijek pomno biranog programa i beziznimno zadovoljne publike koja ih vjerno prati.

U njihovoj ispunjenoj ‘putovnici’ su nastupi u gotovo svim prestižnim svjetskim dvoranama (Kennedy Centar, Versailles, Medan, Musikverein Goldener Saal…), suradnje s eminentnim glazbenim imenima iz cijeloga svijeta (Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Julian Rachlin, Michel Legrand, Alun Francis, Maxim Fedotov, Maxim Vengerov, Nicholas Milton, Christoph Campestrini, Dmitry Sinkovsky, Radovan Vlatković, Emmanuel Tjeknavorian…), kao i ‘buket’ značajnih priznanja, između ostalog ugledna nagrada Milka Trnina te nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu.

Dan Zhu i Uroš Lajovic

Kako na mladima svijet ostaje, uvertira za slavljeničku 95. koncertnu sezonu DSO-a rezervirana je za veljaču i ožujak, koji su posvećeni upravo njima, pa se od 23. do 28. veljače održava 8. Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja Lovro pl. Matačić s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem ‘za kormilom’, a zatim slijede edukativni koncerti za mlade i studente, kao i koncert s mladim glazbenicima Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

U 2020. kojom predvodi šef dirigent Marc Tardue, u fokusu programske lepeze 95. godišnjice bit će koncerti posvećeni Beethovenu, a koji ove godine slavi 250. rođendan. Slijede ciklusi Schubertove glazbe, mladi hrvatski dirigenti poput Ivana Huta i Pavla Zajceva, poneka svježa imena svjetskog glasa kao što je litvanski dirigent Gintaras Rinkevicius, a posebno mlade snage orkestra DSO-a, odnosno njihovi solo nastupi. Tako već za Dubrovačkog glazbenog proljeća koje se ‘budi’ 17. travnja, očekuju nas koncerti majstorice Mirabai Wiemehl Rosenfeld, flautistice Ivane Mišić, hornista Tonija Kursara, trubača Džemala Cakića i čelista Vida Veljaka.

Sezonu koncerata u Kneževu dvoru 8. će svibnja otvoriti miljenik dubrovačke publike, dirigent Noorman Widjaja, i to u društvu svjetske violinističke zvijezde Iskandara Widjaje, a 15. svibnja DSO-om će ravnati maestro Pavle Zajcev, uz solo nastup mlade i već iznimno uspješne violinistice Katarine Kutnar.

I za vrijeme ciklusa barokne glazbe Orlando Furioso (2.-6. lipnja) koji predvodi atipičan glazbenik osebujne karizme Dmitry Sinkovsky, članovi DSO-a zasjat će kao solisti: fagotist Matija Novaković, oboistica Renata Santini Glavinović i violinistica Mara Đurović, a publiku će iznenaditi nesvakidašnjim koncertima baroknog repertoara Barock and beyond i Baroque in progress.13. Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera i ove će godine okupiti renomirane operne pjevače, prije svega hrvatske operne dive; Martinu Zadro, Mariju Kuhar Šoša i Dubravku Šeparović Mušović, kao i uspješnog tenora Branka Robinšaka i baritona Ionuta Pascua. Posebna poslastica Festivala bit će gala koncert upravo posvećen 95. godišnjici DSO-a koji će se održati na otvorenom ispred Katedrale 5. srpnja, a publika će uživati u ulomcima iz slavne Bizetove opere ‘Carmen’.

Dmitry Sinkovsky u ciklusu barokne glazbe Orlando Furioso

Za oproštaj od ljeta, krajem kolovoza, započinju najljepši susreti s klasičnom glazbom, i to ‘Međunarodnim glazbenim festivalom Dubrovnik u pozno ljeto’, a 28. kolovoza otvorit će ga legendarna pijanistica Dubravka Tomšič, koja slavi 80. rođendan, 75 godina od svog prvog nastupa u Dubrovniku te 60 godina od svog prvog koncerta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Glavna zvijezda Festivala, ‘prva violina’ Kine na međunarodnoj sceni, Dan Zhu, nastupit će 4. i 8. rujna, a Luka Ljubas, prvi Hrvat laureat na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, predstavit će se dubrovačkoj publici 11. rujna.

Marija Pavlović

Ljubitelji jazza i ove će godine doći na svoje 17. rujna nastupom Zvjezdana Ružića, pijanista i skladatelja, peterostrukog dobitnika prestižne diskografske nagrade Porin, a nastup koji dubrovačka publika uvijek s nestrpljenjem očekuje, onaj pijanistice Jasminke Stančul, 18. će rujna u Beethovenovu Koncertu za klavir i orkestar br. 1 u C-duru pratiti orkestar i maestro Marc Tardue.

Kraj sezone u Kneževu dvoru rezerviran je za ljubitelje komorne glazbe, kada 24. rujna započinje Festival Stradun Classic, predvođen jednom od najdarovitijih hrvatskih glazbenica, Marijom Pavlović, koja će još jednom u Gradu okupiti impozantna imena ovjenčana brojnim glazbenim ‘medaljama’; Gordan Nikolić (20 godina bio je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra!), violinist Goran Gribajčević, violist David Quiglle, čelistica Celine Flamen, kontrabasist Zoran Marković, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten (prvi fagot Rotterdamske filharmonije), flautistica Julia Gallego i Alex Elia (prva trublja Rotterdamske filharmonije).

I listopad, kao šećer na kraju jubilarne koncertne sezone, ponudit će obilje vrsnih događanja, između ostalog i program u ciklusu Jesenji glazbeni moskar, sa samim glazbenim ‘prvoligašima’, poput pijanistice Marije Grazio, baritona Matije Meića i čelista Vida Veljaka te dirigentskih virtuoza Pavla Zajceva, Uroša Lajovica i Marca Tardua.

I. C.


Tagged: , , , , , , , , ,