Sinergija Henrika V. i Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Dubrovnikom su u sinergiji zavladali čuveni ‘Henrik V.’ i Dubrovački simfonijski orkestar. Naizgled nepovezivo, Midsummer Scene Festival uspio ih je povezati. Dva događaja na dva različita mjesta u gradu bila su radost za ljubitelje kazališta i glazbe.Dubrovački simfonijski orkestar četvrtu godinu zaredom sudjeluje na ovom festivalu i svaki put je pravo osvježenje. U Umjetničkoj galeriji održali su koncert ‘Five Seasons’ pod dirigentskom palicom Marca Tarduea, uz naratora Filipa Krenusa, sopranisticu Andreu Marić i tenora Đanija Stipaničeva.

‘Od samog početka prepoznali smo potencijal Midsummer Scene Festivala, a na zajedničku suradnju zaista smo vrlo ponosni. Za jubilarnu obljetnicu ovog hvalevrijednog kulturnog projekta napravili smo poseban, zahtjevniji program koji na najbolji mogući način predstavlja tematiku Midsummer Scene festivala, a koji je oduševio publiku!’, izjavio je Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Orkestar je izveo djela ‘Oberon’ C. M. Webera, ‘West Side Story’ L. Bernsteina i ‘Midsummer Nights Dream’ F. B. Mendelssohna.

‘Nekoliko sam puta imao prilike surađivati s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i svaki put to je jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Veseli me što se ova suradnja svidjela dubrovačkoj publici i vjerujem da ćemo je ponoviti!’, izjavio je tenor Đani Stipaničev.

U prekrasnom povijesnom ambijentu palače Sponza, uz izvrsne svjetlosne efekte, peta obljetnica Midsummer Scene Festivala obilježena je na malo drugačiji način. Po prvi put je izvedena nagrađivana monodrama ‘Henrik V. (čovjek i vladar)’ australskog glumca Bretta Browna u režiji Philipa Parra. Zanimljivo djelo staro 400 godina u mnogočemu poistovjećeno s današnjim vremenom oduševilo je publiku, a lijepa priča ostavila je dubok dojam i na glumca Bretta Browna.

‘Do sad smo s ovom predstavom posjetili brojne zemlje Europe i Australiju, a evo nas i u Hrvatskoj. Godinama sam želio posjetiti Dubrovnik, a ova predstava pružila mi je prekrasnu priliku za uživanje u ovom gradu. Zaista sam oduševljen, još je ljepši nego što sam zamišljao!’, izjavio je Brett Brown, koji se s predstavnicima medija ususret predstavi družio u hotelu Hilton Imperial.

Uz izvedbe ‘Sna Ivanjske noći’ svake večeri do 4. srpnja na Lovrijencu u 21.30 sati, Festival će 2. srpnja u 21.30 sati u Umjetničkoj galeriji ugostiti poljsku predstavu ‘H(2)O’. Nastavlja se i suradnja s Domom Marina Držića kroz program ‘Dva Barda: Držić i Shakespeare’ koji će se održati 5. srpnja u 21.30 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

T. D.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,