Glazbeni spektakl na 6. Midsummer Scene Festivalu

Slavljem glazbe otvoren je 6. Midsummer Scene Festival. Iz Carnegie Halla ravno na Stradun. Proslavljeni pijanist i kompozitor Matej Meštrović u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, pod palicom uglednog dirigenta Noormana Widjaja, priredili su pravi glazbeni spektakl izvevši premijeru ‘Poco a poco’ drugog stavka nikad do sada izvedenog djela ‘New England Rhapsody’.Crkva sv. Vlaha poslužila je kao predivna glazbena kulisa koja je na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe tradicionalno ugostila mnoge zaljubljenike u umjetnost. Američka glazbena kritika Meštrovića uspoređuje s John Williamsom, Andrewom Lloydom Webberom, Rahmanjinovom i Čajkovskim, stoga ne čudi da je prije tri mjeseca na svjetsko tržište izašao njegov autorski projekt ‘3 Rapsodije za klavir i orkestar’ u izdanju Parma Recordings, čiji je Meštrović ekskluzivac. Pijanist i kompozitor samo prije nekoliko dana u Americi je dobio nagradu Gold Medal Winner upravo za taj CD na kojem nalazi i ‘New England Rhapsody’.

Nakon prošlogodišnje praizvedbe ‘Kineske rapsodije’ u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te ‘Dunavske rapsodije’ u New Yorku, Meštrović je s velikim veseljem priredio svjetsku praizvedbu ‘New England Rapsodije’ s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dirigentom Widjajem te time obilježio do sada najspektakularinije otvorenje Midsummer Scene Festivala. Gledatelji su imali prilike uživati i u izvedbi ‘Neka uđu’, koja odiše dubrovačkim tradicionalnim motivima, a kojom su dva puta otvorene Dubrovačke ljetne igre. Djelo je rearanžirano posebno za ovu prigodu i prikazano je ponovno nakon pet godina.

U ovoj prekrasnoj glazbenoj večeri ispunjenoj brojnim glazbenim poslasticama, izvedene su i Dubrovačka kontradanca, zatim ‘Samo jednom se ljubi’ Ive Robića, završno kolo opere ‘Ero s onoga svijeta’ i Nardellijeva ‘Pjesma Dubrovniku’ čije je aranžmane priredio Damir Butigan, a za kraj ‘La musica di note’ Đela Jusića.

Na koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra Matej Meštrović i Darija Mikulandra, producentica Midsummer Scene Festivala, nakratko su postali Romeo i Julija te zanimljivim kratkim prikazom najavili premijernu izvedbu Shakespeareove tragedije.

Midsummer Scene Festival traje do 7. srpnja, a ove godine osim gostovanja hrvatske predstave o životu Vesne Parun, gledatelji mogu uživati u cabaretu i Držiću na engleskom jeziku.

A. N. / Foto: Vedran Jerinić


Tagged: , , , , , , , , , , , ,