Ponovni susret Držića i Shakespearea

Dom Marina Držića i Midsummer Scene Festival ponovno spajaju dva omiljena stvaratelja najljepše domaće i svjetske književnosti. Marin Držić i William Shakespeare ovog tjedna susreću se u prekrasnoj Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, gdje će u četvrtak, 5. srpnja (21.30 sati) biti predstavljen glazbeno – scenski program ‘Dva barda : Držić i Shakespeare’.Paul Sockett, James Burton, Susan Hingley, Ben Cutler i Filip Krenus iz Shakespeareove komedije ‘San Ivanjske noći’ izvest će izabrane prizore iz ‘Dunda Maroja’, ali i upoznati nas s važnom lirskom poezijom u neiscrpnim temama poput ljubavi, prijateljstva, smisla života i smrti – Shakespeareovim sonetima na hrvatskom i engleskom jeziku. Glazbeno-scensku čaroliju upotpunit će gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz sopranisticu Andreu Marić koji će izvoditi šekspirijansku glazbu. Prizori iz ‘Dunda Maroja’ u engleskom prijevodu u režiji su Filipa Krenusa dok je glazbu odabrao Philip Parr.

Dom Marina Držića i Midsummer Scene Festival u partnerstvu s Društvom prijatelja dubrovačke starine, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Umjetničkom galerijom Dubrovnik projektom ‘Dva barda: Držić i Shakespeare’ promiču važnost i vrijednosti ostavštine našeg Marina Držića te ga predstavljaju cijelom svijetu. Imena likova i nazivi mjesta i ulica iz ‘Dunda Maroja’ odjenuti su u englesko ruho, Držićeve igre riječi pretočene u engleski jezik, a da pritom čuvaju jedinstvenost izvornika. Našeg hrvatskog Barda, čija su djela još uvijek nepoznata na engleskom jeziku tako povezujemo s onim engleskim, čija djela skladno saživljavaju s kamenitim otvorenim pozornicama Dubrovnika. Držićeva vragolasta proza blista savršeno optočena Shakespeareovim sonetima.

Izvedbe ‘Sna Ivanjske noći’ na Lovrijencu u 21.30 sati traju do 4. srpnja, a programom ‘Dva barda: Držić i Shakespeare’, Midsummer Scene festival završava svoje jubilarno peto, nikad bogatije izdanje.

A. N.Tagged: , , , , , , ,