Engleski Romeo i Julija prvi put na Lovrijencu

Shakespeare se u izvorniku opet vraća u Dubrovnik u šestom izdanju festivala Midsummer Scene nazvanom ‘Sezona ljubavi i mržnje’. Festival će obilježiti predstava ‘Romeo i Julija’.Ta će se glasovita ljubavna priča prvi puta na Lovrijencu čuti na engleskom jeziku. Režiser Sean Aita stavlja Veronu u mafijaški kontekst početka 1960-tih godina kada su buntovni tinejdžeri još bili velika novina u tradicionalnoj Italiji.

Sean Aita, koji prvi puta režira u Hrvatskoj, nagrađivani je britanski redatelj i član Trinity Collegea u Londonu, a već tridesetak godina piše i režira za Bečko englesko kazalište u čiji je glavni repertoar bila uvrštena velika festivalska uspješnica Midsummer Scene iz 2016. godine, predstava ‘Na Tri kralja’.

Ove godine iskusni devetočlani ansambl predvode Georgia Christodoulou kao Julija i Clement Charles kao Romeo. Ovaj mladi glumački dvojac nedavno je diplomirao na Kraljevskom konzervatoriju u Birminghamu kao najbolji u klasi i upravo će im Dubrovnik obilježiti početak karijere. Ostale uloge u predstavi igraju Jenni Lea-Jones, Nicholas Limm, Alexander Varey, Richard Emerson, Amanda Osborne, Mark Elstob i Hrvat Filip Krenus.

Izvedbe ove rane Shakespeareove tragedije saživjet će s prostorom tvrđave Lovrijenac uz pomoć kostimografkinje i scenografkinje Maire Vazeou, koja svojim radovima predstavlja Grčku na Praškom kvadrinalu scenografije i kazališne arhitekture, dok će dizajn svjetla kreirati Aleksandar Mondecar.

Festival Midsummer Scene počinje 21. lipnja i traje do 7. srpnja. Osim nove premijere ‘Romea i Julije’, koja će imati 13 izvedbi na Lovrjencu, tu su i druga događanja poput koncerta, cabareta, gostovanja, i djela Marina Držića na engleskom jeziku.

T. D.


Tagged: , , , , , , ,