Najpopularnije Shakespeareovo djelo na 5. Midsummer Scene Festivalu

Jeste li znali da je Shakespeareov ‘San Ivanjske noći’ jedna od najgledanijih kazališnih predstava u povijesti? Milijuni ljudi diljem svijeta gledalo je barem jednu predstavu britanskog književnika, koji je u početku karijere u rodnom Stratfordu predstave pisao za pet funti.Njegovo stvaralaštvo ostavilo je dubok trag diljem svijeta, a kazališna publika u Hrvatskoj će ovog ljeta imati prilike pogledati ovu predstavu na izvornom jeziku. Prilika je ovo kakvu nisu propustile niti tisuće posjetitelja iz 32 zemlje koliko ih je posjetilo dubrovački Midsummer Scene Festival, koji se ovog održava od 20. lipnja do 5. srpnja. Prekrasna dubrovačka tvrđava Lovrijenac bit će ponovno najljepša pozornica za izvođenje djela ovoga barda engleskog stvaralaštva koja ostavlja bez daha.

‘Ova godina je za nas posebna i izrazito smo ponosni jer slavimo mali, peti jubilej našeg festivala. Naš festival se pokazao kao jedinstvena kulturna ponuda Dubrovnika i Hrvatske, koja uživa podršku institucija i svih turističkih subjekata. Želimo pružiti gledateljima nezaboravno iskustvo doživljaja povijesne i kulturne baštine kroz kazališnu čaroliju i trudimo se svake godine obogatiti festival dodatnim programima’, istaknula je producentica Darija Mikulandra Žanetić.

Uz ‘San ivanjske noći’, jubilarno, 5. izdanje jedinog hrvatskog kazališnog festivala na engleskom jeziku najavljuje bogato i uzbudljivo kulturološko putovanje. IU suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Midsummer Scene po prvi puta predstavlja zanimljivu monodramu ‘Henry V’ (Man and Monarch) australskog glumca Bretta Browna, a u režiji Philipa Parra. Predstava je do sada osvojila srca brojnih ljubitelja vrhunskih kazališnih djela, a 2016. godine dobila je nagradu za najbolju solo izvedbu na Ostrava Shakespeare Festivalu.

Festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kroz program Midsummer Night’s Music na Lovrijencu, kao i suradnju s Domom Marina Držića. Kroz program Držić meets Shakespeare, Midsummer Scene ukazuje na važnost ostavštine velikih hrvatskih književnika, a posebno komediografa Marina Držića, trudeći se približiti i prikazati veličinu i vrijednost njihovih djela posjetiteljima iz cijelog svijeta.

T. D.


Tagged: , , , , , , ,