Adventski koncerti Opere HNK

Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Antonella Allemandija 5., 7. i 10. prosinca izvodit će djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Felixa Bartholdy Mendelssohna i Ludwiga van Beethovena. Zvuci bezvremenskih klasika uvest će publiku u blagdansko raspoloženje.Adventski koncerti 5. prosinca u 18 sati i 7. prosinca u 19.30 sati
Program:
1. Felix Bartholdy Mendelssohn: Uvertira Hebridi u h-molu op. 26
2. Ludwig van Beethoven: Uvertira Egmont op. 84
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 41 u C-duru K551 (Jupiter):
Allegro vivace
Andante cantabile
Menuet: Allegretto-Trio
Molto allegro

Adventski koncert 10. prosinca u 19.30 sati
Program:
1. Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira iz opere Figarov pir
2. Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira iz opere Don Giovanni
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 41 u C-duru K551 (Jupiter):
Allegro vivace
Andante cantabile
Menuet: Allegretto – Trio
Molto allegro
4. Ludwig van Beethoven: Uvertira Egmont op. 84

Dirigent Antonello Allemandi rođen je u Milanu, debitirao je kao 21-godišnjak na glazbenom festivalu Maggio Musicale u Firenci i otada se afirmirao kao jedan od najzanimljivijih dirigenata svojeg naraštaja. Njegova uspješna međunarodna karijera dovela ga je do najprestižnijih koncertnih dvorana i opernih kuća.

Od 1992. do 1997. bio je glazbeni ravnatelj Orkestra Colonne u Parizu. Ravnao je i Novim filharmonijskim orkestrom Francuskoga radija, Pariškim orkestralnim ansamblom, Nacionalnim orkestrom iz Lillea, Orkestrom iz Monte Carla, Orkestrom pokrajine Loire. U Italiji je dirigirao orkestrom Talijanske radiotelevizije u Torinu, orkestrom Akademije Santa Cecilia u Rimu, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi i orkestrom I pomeriggi musicali u Milanu. Tijekom obilježavanja stote obljetnice Verdijeve smrti ravnao je Verdijanskim maratonom (od Nabucca do Falstaffa) na Festivalu u San Sebastianu i Nabuccom u Areni u Nîmesu.
Postigao je velik uspjeh predstavom ‘Turandot’ u Moskvi, nakon čega su uslijedile ‘Cavalleria rusticana’ i ‘Pagliacci’ u Mumbaju, ‘Ljubavni napitak’ u Berlinskoj državnoj operi, ‘Pepeljuga’ u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu i ‘Seviljski brijač’ u Operi u San Diegu. Početak njegove sezone 2012./13. obilježila je opera ‘Anna Bolena’ u Operi u Washingtonu, a zatim ‘Madame Butterfly’ u Berlinskoj državnoj operi. U HNK u Zagrebu ravnao je premijerom ‘Norme’ V. Bellinija 2010. i izvedbama ‘Triptiha’ G. Puccinija te premijerom ‘Aide’ G. Verdija 2013. godine.

H. K. / Foto: Mara Bratoš i Carla de Bernardi


Tagged: , , , , , , , ,