Ponos i predrasude: Balet prema djelu Jane Austin

Praizvedba baleta ‘Ponos i predrasude’ u koreografiji i režiji Lea Mujića održana je pred brojnom premijernom publikom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Koreografski rukopis Lea Mujića te prilagodbe klasika već se moglo vidjeti na pozornici HNK poput baleta ‘Gospoda Glembajevi’ koji je odlično prihvaćen kod publike. I ovoga puta čini se bit će tako. Unaprijed rasprodana predstava ‘Ponos i predrasude’ ispraćena je dugotrajnim aplauzom oduševljene publike.

Praizvedba ovoga glasovitog klasika prema literarnom predlošku Jane Austen bila je planirana za 27. ožujka, no epidemija koronavirusa zatvorila je kazališta i onemogućila izvedbu. Priča je to o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogatog muža, a publiku provodi kroz raskošne salone devetnaestostoljetne Engleske uz glazbene brojeve njihovih velikih skladatelja. Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, roman Jane Austen besprijekorno je napisano štivo, koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo.

‘Oduvijek vjerujem u moć medija baleta, vjerujem u balet, vjerujem kako ima tu moć prenijeti jedno ovakvo djelo koje je nadahnulo mnoge filmove i serije, i čini mi se da je sazrelo vrijeme i mogućnost da se pokretom izrazi misao književnice. Pokušao sam napraviti pitku priču koja će biti razumljiva i onima koji djelo nisu čitali ni vidjeli u bilo kojem drugom obliku, što podrazumijeva i one skrivene elemente priče. Kao čovjek kazališta, smatram kako o teatru treba razmišljati na taj način, sveobuhvatno. Okosnica priče ostaje ljubav, a to se područje baletom vrlo uspješno može izraziti’, rekao je Leo Mujić.

Ansambl predstave činili su: Natalia Kosovac (Elizabeth Bennet), Guilherme Gameiro Alves (gospodin Darcy) i Iva Vitić Gameiro (Jane Bennet), te Bálint Rauscher (Charles Bingley), Rieka Suzuki (Lydia Bennet), Takuya Sumitomo (George Wickham), George Stanciu (gosp. Bennet), Mirna Sporiš (gđa. Bennet), Asuka Maruo, Kornel Palinko, Mutsumi Matsuhisa, Miruna Miciu, Edina Pličanić, Cristiana Rotolo, Valentina Štrok, Olja Jovanović Zurovac, Andrea Schifano, Drew Jackson, Adam Harris, Dan Rus, Ovidiu Muscalu i drugi.

H. K. / Foto: M. Bratoš / M. Ercegović


Tagged: , , , , , , , , ,