Alan Čaplar: Priče o hrvatskim planinama

Hrvatske planine doista su osobit dio naše zemlje. U njima vlada divljina, pa tako tu žive vukovi, risovi i medvjedi, ali rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu.Osim što su pravi raj raznolike flore i faune, planine su omiljeni prijatelji domaćih, ali i svjetskih planinara. Iako se ne ističu visinom svojih vrhova, a ima među njima gora i brda posve beznačajne visine, nije pretjerano reći da malo koja zemlja na svijetu ima tako lijepe i zanimljive planine. Vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena mogu se obilaziti godinama i desetljećima, a da istraživanje nikada ne postane dosadno ili bude iscrpljeno.

Istaknuti planinarski publicist Alan Čaplar autor je nove poslastice za sve zaljubljenike u prirodu. U knjizi ‘Hrvatske planine’ vodi nas na 70-tak najzanimljivijih hrvatskih planina i najljepših vrhova, opisujući njihove značajke i posebnosti. Osim poučnih tekstova, ova knjiga obiluje predivnim fotografijama koje će svima oduzeti dah. Urednik knjige Vid Jakša Opačić kao jednu od velikih prednosti ističe činjenicu da je Alan Čaplar autor svih fotografija i tekstova

Alan Čaplar poznat  je po svojim ranijim djelima objavljenim u Mozaiku knjiga, na kojima je radio samostalno ili u suradnji s drugim stručnjacima, a najistaknutija su: ‘Planinarski vodič po Hrvatskoj’, ‘Tajanstvena Hrvatska’, ‘Neotkrivena Hrvatska’ i ‘Čarobna Hrvatska’.

Čaplar je za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen najboljim dužnosnikom Hrvatskoga planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za doprinos planinarskoj publicistici i u drugim kategorijama. Kao autor ili koautor do 2019. objavio je ukupno 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga. Ljubav prema planinama naslijedio je od roditelja planinara koji su mu nadjenuli ime koje nosi i jedan od najljepših predjela Velebita.

M. K.


Tagged: , , , , , ,