Aleksi: Najbolji debitantski film 47. beogradskog FEST-a

Na 47. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, nagradu za najbolji debitantski film osvojio je dugometražni prvijenac Barbare Vekarić, ‘Aleksi’ s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi, nastao u produkciji Darije Kulenović Gudan i Marine Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim.

Kako stoji u obrazloženju žirija ‘Barbara Vekarić je svojim debitantskim djelom sjajno spojila estetiku Dalmacije, glumačku tradiciju južnoslavenskih zemalja i suvremene preokupacije mlade žene, okovane tradicijom od koje ne može, ali i ne želi pobjeći. Suverenom debitantskom redateljskom rukom obuhvatila je prostor koji je inspirira i koji će joj u budućnosti sasvim sigurno oplemeniti buduća djela.”

‘Aleksi’, prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Pula film festivalu. Naslovna junakinja Aleksi vraća se kući sa studija i, budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskoga vinskog podruma. No Aleksi, poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.

Nakon FEST-a, ‘Aleksi’ će američku te ujedno i međunarodnu premijeru imati na festivalu South by Southwest (SXSW) festivalu u Austinu, koji se održava od 8. do 17. ožujka.

S. D.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,